nlc.hu
Utazás

A világ legmeredekebb utcái

Íme a világ legmeredekebb utcái, ahová speciális kukásautókat küldenek

Van, ahol a postások nem vállalják a kézbesítést, máshol elakadnak a buszok, a bringásoknak viszont bármelyik kihívás...

A világ legmeredekebb utcájának Guinness-rekordját 33 évig tartotta ugyanaz az utca, ám akadnak trónkövetelői…

Baldwin Street (Dunedin, Új-Zéland)

Az új-zélandi Dunedinben található Baldwin Street a Guinness Rekordok Könyve szerint 1987 óta hivatalosan a világ legmeredekebb utcája. A címet csupán egyetlen évre, 2019-ben veszítette el egy számítási változás miatt, idén azonban visszakapta. A 350 méter hosszú utca egy 35 százalékos meredekségű lejtőn található. A Baldwin Street és város más, hasonlóan meredek utcái azért jöhettek létre, mivel az akkoriban a brit gyarmatokon található Dunedin úthálózatát a 19. században Londonban tervezték meg, egyszerű rácsos hálózatban, anélkül, hogy ismerték volna a terepet. Az autósok számára zsákutca ugyan, azonban a turisták gyakran látogatják. 

Badwin Street

Baldwin Street (Fotó: Getty Images)

Canton Avenue (Pittsburgh, Amerikai Egyesült Államok)

Az Amerikai Egyesült Államok legmeredekebb utcája az erre vonatkozó nyilvántartás szerint a pittsburgh-i Canton Avenue. 130 méter hosszú és akad olyan szakasza, mely még a Guinness-rekordot tartó Baldwin Streetnél is meredekebb, 37 százalékos. (A rekord esetében azonban a számítás módja igen összetett.) A macskaköves utca a legnehezebb része az 1983 óta megrendezett Dirty Dozen kerékpárverseny útvonalának.

Canton Street

Canton Avenue (Fotó: Wikipedia)

Eldred Street (Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok)

A Los Angeles-i Eldred Street 1912-ben épült be, nevét pedig a terület akkori tulajdonosáról, Delos W. Eldredről kapta. 33 százalékos meredekségű, amivel a város legmeredekebb utcája. A lejtőn speciális szemétszállító járművel dolgoznak, mivel a hagyományos kocsik felborulnának rajta. A postások viszont nem vállalják a küldemények házról házba kézbesítését, ehelyett a domb tövében elhelyezett postaládákba teszik be azokat.

Eldred Street

Eldred Street (Fotó: Vince Compagnone/Los Angeles Times via Getty Images)

Baxter Street (Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok)

Szintén Los Angelesben található az 1872-ben épült Baxter Street, mely 32 százalékos meredekségű és nem is ér véget a dombtetőn, hanem ugyanilyen meredeken folytatódik lefelé. Épp ezért gyakran előfordul az is, hogy a buszok vagy más, hosszabb járművek elakadnak a tetején.

Baxter Street

Baxter Street (Fotó: Vince Compagnone/Los Angeles Times via Getty Images)

Ffordd Pen Llech (Harlech, Wales)

A világörökség részét képező, walesi Harlech-kastélyt köti össze a városközponttal a Ffordd Pen Llech nevű út, mely egy évre elhódította a világ legmerdekebb utcája címet a Baldwin Streettől. A legmeredekebb szakasza ugyanis 36.63% százalékos, a Guinness Rekordok könyve pedig tavaly eszerint mérte a rekordot, ám idén úgy döntöttek, hogy igazságosabb, ha a középértéket veszik figyelembe. Az utca népszerű a kerékpárosok körében is, azonban hivatalosan egyirányú, csupán lefelé járható, az Egyesült Királyságban pedig ez a szabály a biciklikre is vonatkozik. A dombtető ennek értelmében csak a szomszédos, felfelé vezető úton közelíthatő meg, a Ffordd Pen Llecen pedig csak legurulni szabad.

Ffordd Pen Llech

Ffordd Pen Llech (Fotó: Mark Bullimore/Getty Images)

Még több érdekes rekord

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top