nlc.hu
Utazás

A magyar útlevél a tizedik legerősebb

A magyar a tizedik „legerősebb” útlevél a világon

Jelenleg ugyan nem nagyon használhatjuk ki az előnyeit, de a magyar útlevél amúgy kifejezetten hatékonynak számít, mivel 182 országba tudunk beutazni vele.

A Henley Passport Index évről évre összehasonlítja, hogy melyik ország útlevele a leghatékonyabb, és ebből egy szép kis lista szokott kijönni. Ezt a listát már zsinórban negyedik éve vezeti Japán, melynek útlevelével 191 országot lehet meglátogatni a nagyvilágban. Japánt szorosan követi a listán Szingapúr 190 országgal, majd megosztott helyen jön Németország és Dél-Korea 189-189 országgal – írja a LadBible.

Erős a magyar útlevél (MTI Fotó: Pénzjegynyomda)

Erős a magyar útlevél (MTI Fotó: Pénzjegynyomda)

A Henley Passport Index az IATA (Air Transport Association) adataiból dolgozik, és az egyes útleveleknél azt veszi számításba, hogy hány országba lehet eljutni vízummentesen, vagy belépéskor kapott vízummal. A mostani listában nem vették számításba a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat. A listában az erős tizedik helyen végző magyarok előtt végzett még Spanyolország, Luxemburg, Finnország, Olaszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Dánia, Franciaország, Írország, Ausztria, Hollandia, Portugália, Svédország, Ausztrália, Görögország, Málta, Csehország és Kanada is (azért ilyen sokan, mert sok volt a megosztott helyezés). A lista legnagyobb vesztese az Egyesült Államok, ami hét év alatt az első helyről a hetedikre tornázta le magát.

Kalandos útleveles sztorik az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top