nlc.hu
Utazás

Vadcsirkék Hawaiin

Van egy sziget, ahol lépten-nyomon csirkébe botlasz

A vadcsirkék mindenhol ott vannak, és gyakorlatilag bármit felfalnak.

A hawaii szigetcsoport Kauai-szigete több ezer vadcsirkének ad otthont. A vadon élő baromfik a strandoktól kezdve a repülőtereken, benzinkutakon át a városi parkolókig mindenhol megtalálhatóak, és szabadon barangolnak. Annyira alkalmazkodtak élőhelyükhöz, hogy bármit megesznek: szemetet, macskaeledelt, őshonos ízeltlábúakat.

Hawaii egyik szigetén elszabadultak a vadcsirkék

Fotó: Unsplash

Ennek a változatos életmódnak köszönhető, hogy a csirkék és az emberek kapcsolata annyira összetett. A lakosok egyrészt haragszanak rájuk, mivel elpusztították a sziget százlábú populációját, kerteket tesznek tönkre, másrészt örülnek is a turistacsalogató látványosságnak.

De hogy került ennyi csirke a szigetre? Az egyik magyarázat szerint az Iwa és az Iniki hurrikán több száz tyúkot pusztított el, a megmaradt példányok pedig kiszabadultak, és szaporodni kezdtek. Ám az igazság az, hogy Kauai több mint ezer éve ad otthont a vadcsirkéknek. Még a polinéz hajósok hozták őket a szigetre. Az elszabadult házi baromfik tulajdonképpen ezekkel a vad példányokkal szaporodtak.

A moa, vagyis a vadcsirke védett, de nincs természetes ellensége, az emberek ritkán bántják őket. Bár könnyen összetéveszthető a házi baromfival, a moa külön madárfajnak számít.

(via)

Még több különleges sziget, ahol elszaporodtak az állatok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top