nlc.hu
Utazás

Turistajelzések-kisokos

Turistajelzések-kisokos: légy képben, mi mit jelöl!

Szerettek túrázni, de az erdőben lévő furcsa jelzésekkel nem vagytok túl jóban? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, hogy képbe kerüljetek!

A gyalogos-turistaúthálózat 1930 óta használja a turistajelzéseket: ezek 4 színhez és 11 alapjelzéshez kapcsolhatók, az egész országban egységesen. 

Kék, piros, sárga, zöld – ezekkel a színekkel találkozhatunk egy kirándulóösvényen, többnyire festett csíkok.

A vízszintes sáv jelzések olyan fontosabb kiindulási pontoktól indulnak, mint például a vasút, a villamos, a hajó és az autóbusz állomások vagy megállóhelyek. Általában más hasonlóan fontos pontokig futnak, és hegységen, tájegységeken keresztül vezetnek ezek a turistautak. Ez a turistatérképek „gerinchálózatát” mutatja.

  • a kék sávjelzés az országos jelentőségű útvonalakat jelzi, mint például az Országos Kéktúra,
  • a piros sáv a megyei és a regionális jelentőségű vándorútvonalak,
  • a sárga és a zöld a helyi jelentőségű vándorutak jelzésére használatos.

A jelzéseket keressük szemmagasságban, sima kérgű fákon, nyílt terepen, réteken, mezőkön, sziklákon vagy póznákon. Az útleírásokban rövidítéseket használnak a négy alapszínre: K, P, S, Z, és melléjük teszik a további emblémákat.

Túristajelzések-kisokos

Minden jel hasznos információt hordoz (Fotó: Getty Images/Sebastian Condrea)

Legfontosabb jelzések, emblémák

A (kék, piros, sárga vagy zöld színű) kereszttel gyakran találkozhatunk: fontos jel, a négy alapsávjelzéshez kapcsolódó, azokból leágazó, azokat összekötő útváltozatokat, rövidítéseket, hosszabbításokat jelöli.

  • Minden más alakzat az útvonal céljára utal, és szintén az említett 4 színben találkozhatunk velük. A háromszög hegycsúcsra vagy kilátóra vezet, a négyzet településre, szálláshelyre vagy közlekedési lehetőséghez, az ómega jelzés barlanghoz, az L alakzat pedig romhoz, műemlékhez. A kupolaszerű jel emlékmű irányát mutatja, a kápolna szakrális emléket jelöl.
  • A befejezetlen kör körsétát, a T betű pedig tanösvényt jelez. A teli kör ivóvízvételi helyet jelöl, forrásokhoz, kutakhoz vezet.
  • A nyílhegyben végződő háromnegyed kör alakú körút – „irányított kör” – jelzés olyan útvonalakat jelöl, melyek visszatérnek a kiindulópontba. Ezek többnyire 1-2 órás sétautak, de az utóbbi időben hosszabb körtúra-útvonalakat is jelölnek már a jelzéssel. Leggyakrabban települések, szálláshelyek, turistaközpontok vagy közlekedési állomások, parkolóhelyek környezetében találkozhatunk velük, mint például a Budai-hegyekben a Jánoshegyi vagy a Hárshegyi körút, Dobogókőn a Zsivány körút vagy a Thirring körút.
  • A Mariazell–Csíksomlyó Mária-zarándokút „m”-betűt formáló jelébe gyakran belefuthatnak a Budapest környékiek, hálózatának több szakasza is érinti a fővárosi kirándulóhelyeket. 
  • Az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokút sárga nyila, rajta két merőleges vonallal ugyancsak megtalálható Budapesten, hiszen a Gellért-hegyen is áthalad, ahogy a sötétkék alapon sárga kagylóval jelzett Szent Jakab-út is. A pecsét jelzés egy-egy túramozgalmi útvonal – mint mondjuk az Országos Kéktúra – bejárását igazoló pecsételőhelyre vezet, amennyiben az az útvonalon kívül esik.

Igaz, nem egységes jelzéssel, de jelölik a zöld-utakat, nordic walking- és terepfutó utakat is, illetve a terepi kerékpáros útvonalak jelzésére a kerékpáros piktogramot alkalmazzák különféle színekben. A síút jelzése a hagyományos X alakú jel – ezekkel találkozhatunk a Börzsönyben és a Bükkben –, ezenkívül azonban a két függőleges vonal is síutat jelöl.

Turistajelzések-kisokos

Mindig tervezzük meg az útvonalat! (Fotó: MBPROJEKT_Maciej_Bledowski/Getty Images)

A szív jelzés szívbarát, könnyített útvonalat jelez, általában plusz tájékoztató táblákat is elhelyeznek rajta tudnivalókkal a pulzusmérésről, a futó alakot ábrázoló jelzés pedig futóösvényt jelöl.

A legfontosabb, hogy minden esetben tervezzük meg útvonalunkat! Mindig a teherbírásunknak megfelelően válasszuk ki az útvonal hosszát, és úgy készüljünk fel, hogy szükség szerint rövidíteni is tudjunk a távon, ha nagyon elfáradnánk!

Olvass múzeumokról is az nlc-n:

(Forrás: turistajelzes.hu, turaoldal.hu)

(Nyitókép:  Getty Images/helivideo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top