nlc.hu
Utazás

Eldugott helyek a Balatonon északi partján

Kicsit kifújnád magad a Balatonon? 5 eldugott hely az északi parton, ami csak téged vár

Legszívesebben kifutnál a világból pár napra? Mielőtt teljesen elveted a Balaton környékét a nagy tömeg miatt, adunk pár tippet, ahol még adódik lehetőség egy kis lazításra.

A Balatonnál idén is nagy rohamra számítanak, de a következő eldugott helyeket egyelőre elkerülte a tömegnyomor (eddig). 

Pálkövei strand

A hivatalosan Kővágóörshöz tartozó Pálkövén maga a strand és a település is erősen „isten háta mögötti” hangulatot áraszt, de a környékbeli kirándulóhelyek és a nyugalom miatt érdemes ide egy kitérőt tenni. A víz fokozatosan mélyül, és egy nagy, fedett homokozó is van, így kisgyerekeknek is élmény a hely. Ha már itt jártok, ne hagyjátok ki a kővágóörsi kőtengert vagy az ecséri templomromot.

A strand mellett, a falu közepén található a Pálkövei Üdülőszálló, ami felér egy időutazással is a 70-es-80-as évekbe. A nyári táborok emléke és az úttörőmozgalom szellemének közepette szállhattok itt meg.

Badacsonylábdihegy

Fogadjunk, nem hallottál róla?! Ez a település annyira pici, hogy a legtöbben szinte észre se veszik, amikor közvetlenül Badacsonytomaj után áthajtanak rajta. A település strandja is annyira apró, hogy a főútról sem látszik. Tökéletes választás, ha egy kis feltöltődésre vágytok, tömeg nélkül

Eldugott helyek a Balatonnál

Érdemes megállni a településen (Fotó: wikipedia)

Badacsonyörs, Folly Arborétum

Ha a strand és a napozás helyett inkább az aktív kikapcsolódás hívei vagytok, akkor a Folly Arborétum a nektek való! Az arborétumot „fenyőmúzeumnak” is nevezik, mert egy olyan egyedülálló botanikai kertről, arborétumról van szó, ami különböző típusú és korú fenyőfáknak ad otthont.

Eldugott helyek a Balaton partján

Fotó: Folly Arborétum és Borászat/ www.folly.hu

Az arborétum története is egyedülálló: az alapító Folly Gyula nagyjából 100 évvel ezelőtt hozta létre, és a családja két további generációja is telepített ide növényeket,  így a legidősebb fenyőfák 90-100 évesek.

Barátlakások

A tihanyi barátlakások feltehetően a X–XI. századtól voltak lakottak, és egészen a XIV. század közepéig tartott a kultikus használatuk. Bár a történetírók nem egyeztek meg ebben, de valószínűleg ortodox görög felekezetű, feltehetően I. András által Tihanyba telepített, bazilita szerzetesek vájták ki a barlangokat. Egyedülálló kirándulási célpont, ráadásul nem is annyira népszerű, hogy turisták sora kígyózzon a barlangokhoz vezető úton.

A tihanyi barátlakások

Barátlakások a Tihanyi-félsziget sziklás hegyoldalában (Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba)

Örvényes

 Tihanytól néhány kilométerre található Örvényes, egy apró falucska, amelynek a strandja az egyik legmeghittebb a Balaton környékén. A vízimalmáról ismert falu fürdőhelyét egy kis földúton lehet megközelíteni, amely közvetlen a 71-es főútról vezet le. Amitől olyan különleges ez a hely, az az, hogy a Tihanyi-félsziget és a déli part hullámos partjának a látképe kényezteti el az ide érkezőt, és hogy tényleg nincsenek sokan.

Eldugott helyek a Balatonnál

Csendes, nyugodt hely, Balaton-parti élménnyel, tömeg nélkül. Kell ennél több?  (Fotó: Örvényes Beach/Facebook)

+1 Az északi part egyik legaranyosabb helye a becehegyi szabadstrand, ahol semmilyen szolgáltatás nincs, ellenben kutyával és gyerekkel is nyugalomban lehet fürdőzni. A Balatongyörökhöz közel található partszakasz autóval, bringával és vonattal is remekül megközelíthető.

Nyári szezon a Balatonnál:

(Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top