nlc.hu
Utazás

Kirándulás a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeumba

Nem is gondolnád, milyen kincseket őriznek a Hetedhét Játékmúzeumban Székesfehérváron

Mesebeli birodalomba kalauzolunk. Egy olyan játékmúzeumba, amit egy tizenhárom éves kislány gyerekkora inspirált sok-sok évtizeddel ezelőtt.

Székesfehérvár történelmi belvárosának legszebb épületében, a középkori alapkora épült, barokk stílusú Hiemer házban található a Hetedhét Játékmúzeum. A látványos, és igencsak gazdag gyűjtemény, több, mint hét évtizednyi munka eredménye. Bár nagyobb részt porcelán babák, bababútorok és csipkés kelmék sorakoznak a vitrin mögött, azért szép számmal akadnak itt játékkatonák és minikönyvek is. Az Európában is ritkaságnak számító kiállított játékok többsége a 18. századból való.

A Hetedhét Játékmúzeumban a felnőttek egy kicsit újra gyermekek lehetnek, a gyerekek pedig egy varázslatos mesevilágba, vagy inkább játékvilágba csöppenek, ahol babák, babaházak, hatalmas terepasztal, vagy óriási társasjáték várja őket!

Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár

Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár

Egy kis történelem

Japánban már a 8. században is készítettek babákat a feljegyzések szerint. Európában a legtöbb porcelánbabát a 16. században készítették. A 16. és a 17. században Párizs és Nürnberg voltak a játékkészítés fellegvárai, így a legtöbb mesés baba is itt készült. Kezdetben a porcelánbabák arcait felnőtt hölgyekről mintáztak, csak évtizedekkel később tértek át arra, hogy inkább kislányok köszönjenek vissza a figurákról. Csak a 17. században kezdtek el készíteni különböző babaházakat is, ám ekkoriban ezek még inkább dekorációs elemek voltak, mintsem hétköznapi játékok.

A Hetedhét Játékmúzeum két gyűjteményből jött létre. Ezek állandó kiállításai, melyek a felnőtt látogatókat is visszarepítik a gyerekkorukba!

Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár

Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár (Fotó: Facebook)

Moskovszky-Gyűjtemény

Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra gazdag, igényesen kidolgozott tárgyi világát mutatja be. Emellett bepillantást enged a polgári életmód számtalan aspektusába, így a lakáskultúrába, a porcelán felhasználásába és a korabeli divatba is. A Moskovszky-gyűjtemény 1998-ban került Székesfehérvárra, s 2011-ig Fehérvári Babaház néven működött, majd a következő évben a gyűjteményt a város legértékesebb építészeti alkotásába, a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttesbe helyezték át.

A babaszobák több ezer apró játékot rejtenek. Ezeket a szobákat maguk a gyűjtők rendeztek be és látták el valamilyen történettel, jelentéssel.  Az állandó kiállítások mellett időszakos tárlatok is várják a kicsiket és a felnőtteket, sőt a kialakított játszósarokban egy-egy darabbal játszani is lehet, ami igazán interaktívvá varázsolja az egész kirándulást. Ráadásul a kiállított babaszobák között barangolva számos, korabeli úti neszesszerre is felfigyelhetünk. Ezekben indulásra készen becsomagolva várakoznak a korra jellemző pipereholmik. 

Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár

A Hetedhét Játékmúzeum

Hogyan is született…

Magának a gyűjteménynek különleges, de szomorú története van. Auer Erzsébet családjával együtt 1880-ban települt át Ausztriából Magyarországra. A kis Erzsébetnek boldog gyermekkora volt, édesapja amikor csak tehette, mesés játékokat ajándékozott neki. Azonban a sors szomorú tragédiát tartogatott a családnak, amikor a családfő hirtelen meghalt. Erzsébet akkor alig volt 13 esztendős és családjával új házba kellett költöznie, valamit a szívének oly kedves játékoktól is meg kellett válnia. A felnőtt Erzsébet később egy kislánynak, Évának adott életet, aki a Pázmány Péter Tudományegyetemen a latin és a történelem mellett régészetet és művészettörténetet is tanult. Így nem csoda, hogy Évának szenvedélyévé vált a játékgyűjtés…

Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár

Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár

Réber Gyűjtemény

Réber László neve elsősorban meseillusztrációi kapcsán lehet ismerős. A művész rajzai olyan híres szerzők írásai mellett jelentek meg, mint Lázár Ervin és Janikovszky Éva. De a nagyobbaknak sem ismeretlen Réber neve, hiszen az ő rajzai kíséretében olvashatjuk Örkény István egyperceseit, Kurt Vonnegut regényeit, Murphy-törvénykönyvét és Gerald Durell könyveit is.  Szintén a székesfehérvári Hiemer házban található meg a Réber Gyűjtemény, melyben számos rajzát, grafikáját nézhetik meg a látogatók. A kiemelkedő gyűjtemény 2019-ben az év kiállítása volt!

Belföldi nyaralások!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top