nlc.hu
Utazás

Balatoni vécétérkép

Elkészült a Balaton vécétérképe, és a Balatoni Vécékirály díjat is kiosztották

Ha szorít a szükség: Ezek a legmenőbb vécék a Balatonon!

Győrffy Árpád a modern kori hazai turizmus történetében elsőként felkutatta és térképre vitte a balatoni fizetős és ingyenes nyilvános vécéket, illemhelyeket, mosdókat, egyben kiosztotta a Balatoni Vécékirály és a Leglakályosabb Balatoni WC díjat.

Elkészült Balaton vécétérképe, és a Balatoni Vécékirály díjat is kiosztották

Elkészült Balaton vécétérképe, és a Balatoni Vécékirály díjat is kiosztották (Fotó: Unsplash)

A terepmunka és a felkutatás több éven át zajlott, a végleges listában 34 település több mint 120 illemhelye került be. A parti településeken kívül szerepel a térképen Hévíz és Tapolca is a Balatonnal való szoros kapcsolatuk miatt. Az illemhelyek között van kettő, ami biztosan nem üzemel, de remélhetően ez csak átmeneti állapot. A listába több olyan szabadstrandon üzemelő, így bárki által használható illemhely is bekerült, ami a kerékpárral túrázóknak, de más, a part közelében járóknak is hasznos lehet.

A vécék harmada fizetős, ahol vagy valamilyen automatának, vagy közvetlenül egy „vécés néninek” illetve „vécés bácsinak” kell átadni a díjat. A térképen ezeket piros színnel jelölte a lelkes férfi. A díj 100 és 250 forint között szóródik. Több automata csak a meghatározott díjnak – 100, 200 Ft – megfelelő érmét fogadja el! Közel egyharmad a részesedése a hivatalosan ingyenes, de „adományokat” váró mosdóknak.

Végül vannak olyan illemhelyek is, amelyek valóban ingyenesek, ahol nincs semmi külön késztetés arra, hogy a használó adakozzon. Ezeken a helyeken többnyire önkormányzati dolgozókkal oldják meg a folyamatos takarítást.

Győrffy a „Balatoni Vécékirály” díjat Balatongyöröknek adta. A község önkormányzata évek óta egyedüliként működtet az év 365 napjában, napi 24 órában, közvetlenül a Balaton parton egy kiváló minőségű, folyamatosan tisztán tartott illemhelyet, ami ráadásul ingyenes. A „Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje” díjat pedig a paloznaki önkormányzat főtéri vécéje érdemelte ki.

A teljes gyűjteményt a Balatontipp oldalán találod.

Mindeközben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top