nlc.hu
Utazás

Oroszországot lassan elemésztik a hónapok óta tomboló tüzek

Amíg a görög tüzekre figyelünk, Oroszország lassan porrá ég

Ha nem állítják meg, Moszkvát is elérik a lángok.

Míg Görögországban már több mint 100 ezer hektárnyi területet perzselt fel az erdőtűz, Oroszországban ennél is sokkal súlyosabb a helyzet – írja a Yahoo! News

A lap információi szerint Szerbiában egész falvakat emésztenek fel a lángok, amelyeknek már több halálos áldozata is volt. A tűzvész olyan súlyos, hogy csak az ország északi régiójában több mint ötmillió (!) hektár ég

A lángok először Jakutföldön csaptak fel még májusban, és bár az orosz hatóságok azt állították, hogy az irányításuk alatt tartják a helyzetet, úgy néz ki, hogy most már az orosz tüzek nagyobb területet érintenek, mint a bolygón jelenleg égő összes hasonló erdőtűz – jelentette a Greenpeace. Hivatalos adat még nincs a halottak számáról, de az biztos, hogy legalább öt ember lelte eddig a halálát a tűzvészben. 

Irtózatos erdőtűz pusztít Oroszországban

Jakutföld fővárosában, Jakutszkban látni is alig lehet az erdőtűz füstjétől (Fotó: Getty Images)

Beszédes, hogy először csak a tegnapi nap folyamán érkezett hivatalos kommunikáció Jevgenyij Zinicsev vészhelyzetekért felelős minisztertől, aki Jakutföldre látogatott, hogy személyesen tekintse meg a pusztítást. A politikus szerint, ha a tüzeket senki nem állítja meg, bizonyosan el fogják érni az orosz fővárost is, ami azért rendkívül durva, mert Moszkva és Jakutföld között nagyjából 4800 kilométer a távolság, ami a Budapest-Párizs autóút több mint háromszorosa.

Az érintett terület telente a bolygó leghidegebb területei közé tartozik, most azonban rendkívüli a kánikula arrafelé, amit szokatlan szárazság és erős szelek súlyosbítanak, mindez kiváló táptalaj a pusztító tüzek terjedéséhez. 

Irtózatos erdőtűz pusztít Oroszországban

Kevés a tűzoltó és a forrás az Oroszországban pusztító tüzek megfékezésére (Fotó: Getty Images)

„Oroszország világhatalom, amely minden évben mutogatja katonai erejét, de a tüzeket képtelenek eloltani, vagy lehet, hogy nem is akarják?” – írta Instagram-oldalán Szardana Akszentyeva jakutföldi politikus, aki több videót is feltöltött az Instagramra a szülőföldjén zajló katasztrófáról. Akszentyeva először június elején posztolt a tüzekről, reménykedve, hogy az orosz katasztrófavédelem a segítségükre siet. Ehhez képest augusztus elsején 163 helyszínről jelentették, hogy a tüzek még mindig lángolnak. 

Grigorij Kiksun, a Greenpeace Oroszországban dolgozó tűzoltóit koordináló csapat vezetője szerint az orosz állam mintegy harmincmilliárd rubelt költ a tüzek megelőzésére, ennél azonban háromszor nagyobb összegre lenne szükség. Bagdan Bakaleiko, a Rain TV helyszínen dolgozó riportere szerint jelenleg mintegy 5000 ember dolgozik a lángok megfékezésén, közülük 3000-en helyi önkéntesek. A tüzek füstje már elérte Jakutszkot, Jakutföld fővárosát is, ahol a mérgező gázok koncentrációja jelenleg a megengedett felső határérték 247-szerese.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top