nlc.hu
Utazás
Karanténközelettség utazás után 2021 november végén

Ha ezekből az országokból érkezel, biztosan karanténba kerülsz itthon

A karanténkötelezettségnek az omikron variánshoz van köze.

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, miszerint hétfőtől azok a magyarok karanténba kerülnek, akik

  • a Botswanai Köztársaságból,
  • a Dél-afrikai Köztársaságból,
  • a Szváziföldi Királyságból,
  • a Lesothói Királyságból,
  • a Mozambiki Köztársaságból,
  • a Namíbiai Köztársaságból,
  • valamint a Zimbabwei Köztársaságból

térnek haza.

A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerülnek. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert az illető bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni szándékozó külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

Afrikából Európába lépett az omikron variáns. Karikó Katalin is megszólalt már azzal kapcsolatban, hogy ha a Pfizer vakcina nem jó ellene, akkor mennyi időbe telik módosítani a “recepten”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top