nlc.hu
Utazás

MÁV: a szakszervezetet jogorvoslatot kér a bérpótlékelosztás ügyében

Vonatkimaradások lehetnek az év végén, ha a MÁV nem változtat a bérpótlék-elosztásán

Ha valaki két napnál többet marad távol a munkától, decemberben, nem jogosult a bérpótlékra.

Diszkriminatívnak tartja a MÁV-START év végi pótlékpénzének elosztását a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Az átlagosan 80-120 ezer forintos „rendelkezésre állási pótlék” a december 7-i vezérigazgatói utasítás szerint ugyanis azoknak jár, akiknek a decemberi távolléte „meghatározott mértéken alul marad, így hozzájárul a hatékony és biztonságos munkavégzés, valamint az év végén fokozottan elvárt színvonalú vasúti szolgáltatások fenntartásához”, írja a Hvg.

vonat, járat, tél, vasút

December végén előfordulhat, hogy egyes vonatok nem fognak elindulni (Fotó: Pexels)

A limit mindössze két nap

A döntés a VSZ elnöke szerint ez sérelmes és felháborító megkülönböztetés. De Meleg János szerint „legalább ennyire felháborító”, hogy azokat is kizárták a juttatásból, akik éves szinten 21 napnál többet hiányoztak, akár hosszas betegség, akár munkahelyi baleset miatt. A szakszervezet a közlemény szerint jogorvoslatot kér, amennyiben ez nem történik meg,  Meleg János a Mércének úgy nyilatkozott, hogy a diszkriminatív intézkedés miatt akár vonatkimaradásokra is lehet számítani az év végén.

A szakszervezeti elnök azt mondta a lapnak, hogy az érdekképviselet minden lehetséges eszközt be fog vetni a korrekt megállapodás kikényszerítéséért. Ebbe beletartozik, hogy a vasutasok az „ünnepek előtt a megmaradt munkaidő-kedvezményüket is mind fel fogják használni, ami a szolgáltatásban okoz majd fennakadásokat”, mert bizonyos járatokra nem lesz személyzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top