nlc.hu
Utazás

Gondatlanság miatt majdnem vasúti tragédia történt

Nem sokon múlt a tragédia: majdnem ütközött két IC-vonat

Bő 200 méteren múlott a katasztrófa.
Bő 200 méteren múlott a vasúti katasztrófa

Vádat emeltek két vasúti dolgozóval szemben, akik miatt két éve nyáron csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia Heves megyében – írja a 24.hu. A vasutasok gondatlansága miatt ugyanis nem sokon múlt, hogy két Intercity vonat összeütközzön.

A lap információi szerint az elsőrendű vádlott a Hort-Csány vasútállomáson teljesített szolgálatot, forgalomiráynítóként. Amikor az egyik váltó meghibásodását tapasztalta, furcsa megoldással kezdte el irányítani az állomáson áthaladó vasúti forgalmat. Többek között például gombostűket szúrt a kezelőszervek gombjai és az azokat körülvevő gyűrűk közé. Ennek eredményeként az egyik váltót úgy sikerült átállítani, hogy fennállt a veszélye, hogy a két ellentétes irányba haladó IC-szerelvény ugyanazon a vágányon közlekedve összeütközzenek. 

Az incidenssel kapcsolatban megállapították az egyik mozdonyvezető felelősségét is, aki nem vette észre a váltó állását. A vonatnak úgynevezett gyorsfékezést kellett végrehajtania, amikor megállt, akkor pedig már csak 205 méterre volt az ellenkező irányból érkező Intercity-től. A lap megjegyzi, a gondatlan mozdonyvezető által vezetett szerelvényen 300 utas tartózkodott.

Az ügyészség a forgalomirányítóra felfüggesztett szabadságvesztés, a mozdonyvezetőre pedig pénzbüntetés kiszabását kérte. A forgalmista esetében emellett a hasonló feladatoktól való eltiltást is szeretnék elérni.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top