nlc.hu
Utazás

Ajánlott úti célok

Ezek a legjobb úti célok 2022-ben

A National Geographic megnevezte 2022 legjobb úti céljait.

Hol határzár van, hol megnyitások, mindenesetre a National Geographic magazin közzétette a „Világ legjobbjai” rangsorát, amely 25, 2022-ben meglátogatandó úti célt tartalmaz. Hogy ha valaki belevágjon, tudja, merre is érdemes indulni mostanában.

Procida

Fotó: Getty

Íme, egy kis ízelítő a toplistáról:

Kultúra
 
Jingmai-hegy, Yunnan, Kína
Hokkaido, Japán
Procida, Olaszország
Atlanta, Georgia
Tin Pan Alley, London
 
Fenntarthatóság
 
Ruhr-völgy, Németország
Parque Nacional Yasuni, Ecuador
Łódź, Lengyelország
National Columbia Gorge, Oregon/Washington
Chimanimani Nemzeti Park, Mozambik
 
Kaland
 
Szajna kerékpárút, Franciaország
Costa Rica
Nepisiguit Mi’gmaq Trail, New Brunswick, Kanada
Palau
Arapahoe-medence, Colorado

És egy részlet a kulturális úti célok indoklásából:

A Jingmai-hegy ősi teaültetvényei Kína legősibb kultúrtájai közé tartoznak, és jelenleg a világ legnagyobb ősi, mesterségesen termesztett teaültetvénye, mintegy 1,3 millió, akár 1400 éves teafával. 2022-ben a távoli teaerdő táj csatlakozik az UNESCO világörökségi listájához.
 
Hokkaido őslakosai az ainu nép képviselői. Az ainu nyelv sajnos kihalóban van (az UNESCO szerint ez a nyelv „kritikusan veszélyeztetett), de egy 2020-ban megnyílt új múzeum, az Upopoy-i Nemzeti Ainu Múzeum és Park azt reméli, hogy újjáélesztheti ezt a kultúrát.
 
A Procida-sziget – amely 40 perces kompútra található Nápolyból – az olaszországi La cultura non isola (a kultúra nem izolál) nevet kapta az elszigetelő világjárvány kapcsán. Jövőre kulturális programokkal, köztük fesztiválokkal, kortárs művészeti bemutatókkal és előadásokkal indítja el a visszatérő élet ünnepét.
 
Ha szeretne egy pillantást vetni abba, hogy merre tart az emberiség, látogasson el Atlantába, ahol a kulturális, politikai és társadalmi reform zajlik – ajánlja a NatGeo. Mi vagyunk a polgárjogi mozgalom bölcsője, a Coca-Cola hazája, és hip-hop kultúránk formálja a globális kultúrát” – mondja Bem Joiner, az Atlanta Influences Everything márkatanácsadó társalapítója.
 
A Denmark Street, amelyet szeretettel London Tin Pan Alley néven ismernek, segített elindítani David Bowie-t, a Rolling Stonest, Elton Johnt és más zenei ikonokat. Noha fénye halványulni látszik, az utca jelenleg új életre kelt, köszönhetően az Outernet Londonnak, a West End 1,2 milliárd dolláros új szórakoztató negyedének. A helyreállítás újjáéleszti a Tin Pan Alley 17. századi homlokzatait, miközben megtartja az utca retro zeneboltjait és a Sex Pistols énekesének, Johnny Rottennek graffiti alkotásait.

A teljes lista ITT található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top