nlc.hu
Utazás
Családi síelés Ausztriában

Tömeg nincs és sokba sem kerül – osztrák sípályák 300 kilométerre Budapesttől

Nem kell messze menni, hó biztosan lesz, tömeg aligha. Gyerekekre, családokra hangolt síterepekről szól ez az írás.

„Szeretnénk annyit síelőt látni, mint két évvel ezelőtt még a pandémia előtt, és szerencsére van is vendégünk. De azt nem tudom, hogy mikor érjük be magunkat. Mindenesetre: optimista vagyok” – mindezt Hans Hirschegger, a Stuhleck síközpont vezetője mondta az nlc-nek, de tulajdonképpen bármelyik osztrák vendéglátó, sípálya-üzemeltető, éttermes, kocsmáros, boltos mondhatta volna. Ausztriában a 2020/2021-es téli szezonban a síközpontok környéki szállodák és hütték a járványhelyzet miatt nem nyithattak ki, egyes pályákon viszont lehetett síelni. A környékbeliek használták a felvonókat, de kevés központ ment teljes kapacitással.

A tavalyi szezon elmaradása azért is fájó a síelőknek, mert olyan hóviszonyok voltak az Alpokban Szlovéniától kezdve Ausztrián egészen Franciaországig, amilyen hosszú évek óta nem. A pályák nagy része már 2020 december elején fogadhatta volna a vendégeket, ehhez képest csend volt a tájon. A 2021/2022-es szezon ismét jó hóval indult, utazni is lehet, hallani a felvonók görgőinek kattogását, az ülőlifteknél még sor is kialakulhat. Hétköznap tömeg nincs, érdemes vasárnap kiutazni, és hétfőn kezdeni a síelést. Ehhez adunk útbaigazítást a magyar-osztrák határ közeléből.  

Belépő

A síelésre a negyvenes, éppen gyereket nevelő korosztály tagjai közül sokan a mai napig úri sportként tekintenek. Ez persze nem meglepő, mivel a nyolcvanas években ha valaki bemondta az osztályban, hogy Ausztriába mennek síelni családostul, arról tudni lehetett, hogy apuka és anyuka többet keresnek az átlagnál. A képlet mára megváltozott, ezt egy kifejezetten a síelés pénzügyi részével foglalkozó cikkünkben már taglaltuk három évvel ezelőtt, ebből kiderül, hogy egy 4-5 napos síelést már baráti áron ki lehet hozni némi tervezéssel. No persze, ez nem azt jelenti, hogy egyből hatalmas síközpontokba kell vinni, ahol 150-200 kilométernyi pályából választhatunk, és ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor csak kapkodjuk a fejünket, ahogy lehagy minket a több síelő. Ellenkezőleg: a családbarát megoldást kell választani, erre pedig Stájerország Magyarországhoz közel eső része, azaz Hochsteiermark ésszerű választás. A régió Budapest felől az M1-M86 útvonalon Sopron felől megállás nélkül 3 óra alatt elérhető. Közel van. 

Ausztriába belépni a Grüner Pass és az útlevél vagy személyi igazolvány felmutatásával lehet. A Grüner Pass kezelése egyszerű, a letöltés után be kell tölteni az EU igazolványról letöltött pdf-et, vagy leolvasni az igazolvány QR kódját, és máris mutatja a rendszer, hogy mehetünk-e vagy sem. Az app csak a harmadik oltást mutatja, de ha kérik, meg kell mutatni külön az első kettőt is. Itt jön képbe az a szabály, hogy aki első két alkalomra keleti vakcinát vett fel, annak a második oltás utáni pozitív antigén tesztet is mutatnia kell. A Grüner Passt a szállásokon és a síközpontok kasszáinál kell bemutatni, illetve egy-egy vendéglátó hely is kéri. Rákérdeztünk mindenütt: az első két oltás “márkája” nem igazán izgatja őket.  

Felvonó

Hochsteiermark legismertebb (és egyben legnagyobb) síterepe a 26 kilométernyi pályával bíró Stuhleck. A Budapesttől 300 kilométerre fekvő Semmering-hágó déli részén található központ a magyarok kiskedvence, a völgyállomásnál található parkolóban egy héttel ezelőtt jóval több magyar rendszámú autó állt, mint osztrák – de múlt szerdán még így is szellős volt a parkoló. Hochsteiermark síközpontjai közül ez emlékeztet a legjobban a nagyobb síparadicsomokra az ülőliftek számát és a pályák szélességét tekintve. Hétvégén ugyan nagy a tömeg, de hétközben a széles pályákon elvesznek a síelők. A pályatérkép könnyen memorizálható, a kitáblázás is jó. A völgyállomás és pálya felső része közt 1000 méter a szintkülönbség, ha jól választjuk meg a pályaszakaszokat, 5 kilométeren keresztül kanyaroghatunk lefelé – és még van egy ilyen hosszú szánkópálya is. 

A Stuhleck felső állomása / Fotó: Tom Lamm

A Stuhleck felső állomása / Fotó: Tom Lamm

Ennél jóval kisebb az alig 20 kilométerre fekvő Brunnalm Hohe-Veitsch, ahol a stuhelcki 49 eurós napijegynél 16 euróval olcsóbban síelhet egy felnőtt. A Brunnalmon mindössze egy ülőlift van, illetve még két csákányos és egy tányéros húzólift, éppen síelni tanuló gyerek(ek)nek praktikus hely. A pályán jelenleg egy hütte üzemel, kínálata a szokásos: gőzgombóc, spatzle, császármorzsa

Brunnalm / Fotó: Tom Lamm

Brunnalm / Fotó: Tom Lamm

A Mariazell Bürgeralpe Mariazell városa felett terül el 14 kilométernyi pályával és két ülőlifttel. Maga Mariazell Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelye, a bazilikára írják az útikönyvek, hogy kötelező látnivaló – akár vallásos, akár ateista a látogató. Akár télen, akár nyáron. 

Fotó: Patrick Baumgartner

Fotó: Patrick Baumgartner

Mindenhol csak síelők, síelők és síelők (és snowboardosok), miközben Hochsteiermarkban a sífutás nem kevésbé népszerű, mint Salzkammergutban. Még ha nincs is annyi pálya, mint odaát. A Naturpark Mürzer Oberland a sífutóké. 

Fotó: Nicci Seiser

Fotó: Nicci Seiser

A régió ismert terepei közé tartozik még Annaberg, a Niederalpl, Turnau, vagy a 20 kilométernyi pályával rendelkező Prabichl

Aludni

A síelés fárasztó sport. A síelő felnőtt pontosan tudja, hogy addig tart a végtelennek tűnő, hegyi levegő okozta frissesség és fittség, míg be nem zártak a felvonók, és vissza nem ért a szállásra. Csakhogy: a gyerek még akkor is pont olyan friss, és le kell kötni valamivel. Hogy a vacsora előtti pluszprogram a szálláshoz kötődik, vagy még egy kanyar valahova, az csak attól függ, hogy mondjuk apartmanban, vagy miként az osztrákok szeretik nevezni: síhotelben foglaltunk szobát. A régióban a kisebb terepek környékén is rengeteg hotel található, Brunnalm közelében pedig olcsóbban foglalható wellness és gyerekszórakoztató részleggel / fürdővel felszerelt hotelben szoba, mint a Stuhleck aljánál, ahol a völgyállomás környélén inkább apartmant találni jó áron. Érdemes közvetlen a település oldalán szállást keresni, vagy a Google Mapsen körülnézni, és egyből a vendéglátótól bekérni az árakat.

Sport + kultúra

A síelés mellé, valljuk be, ritkán kötünk kulturális programot, de más a képlet, ha egy téli sportokra fókuszáló tárlatról van szó ahelyett, hogy kortárs festők obskúrus képei előtt állva próbálnánk megfejteni, hogy mire gondolhatott a művész. A mürzzuschlagi Wintersport Museum, mint az a nevéből is látszik, a téli sportokra fókuszál. Több ezer pár síléc látható itt az utóbbi száz évből, köztük rengeteg neves sportolóé, de van itt jól dokumentált hótaposó- és szánkótörténelem, mellette az osztrák bobválogatott bobja. Vitrinekben állnak ősrégi korcsolyák, köztük még csonra feszített huzal is sok száz évvel ezelőttről. Ha a gyerekek unnák, interaktív társasjátékokkal vagy jégtekével játszhatnak. A múzeum berendezése parádés, a hallban egy korcsolyaélekből hegesztett csillár lóg a plafonról, a belső udvart egy régi sílift ékesíti. Hazafelé pont jó megálló két órára.  

Megnézem
Összes kép (7)

Mindez térképen: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top