nlc.hu
Utazás
Fényes tűzgömb húzott át Magyaroszág fölött

Fényes tűzgömb húzott át Magyaroszág egén

Több kamera is rögzítette a látványos tűzgömböt, amely 5 másodpercen át fénylett az égen.

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett csütörtökön este 7 órakor – közölte a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).

Mivel tegnap este derült volt az ég, az MMT által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat bajai, bükki, győri és zalaegerszegi kamerái rögzítették a jelenséget.

Fényes tűzgömb húzott át Magyaroszág egén

Baján és Győrben is rögzítették a kamerák a tűzgömböt (Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság)

A tűzgömböt körülbelül 5 másodpercig lehetett megfigyelni. A szakemberek azt írják, hogy a világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer Celsius-fokra gerjesztett plazmacsatorna.

A csúcsfényesség környékén -6, -8 magnitúdó fényességet ért el a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz bolygó legnagyobb fényességét. Ezt követően fényessége csökkent, miközben anyagdarabok szakadoztak le róla.

A szakértők a tűzgömb elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top