nlc.hu
Utazás

Kihalhatnak a koalák

Kihalás szélére sodródtak a koalák

Ausztráliában a szárazság, a bozóttüzek és a fakivágások komolyan veszélyeztetik a koalákat.

Kihalhatnak a koalák – figyelmeztet Ausztrália tudósai és akadémikusai. A szigetország pénteken a veszélyeztetett kategóriába sorolta a fajt. Az erszényes állatok élőhelyeit a hosszan tartó szárazság, bozóttüzek és fák kivágása tizedeli – számol be a CNN.

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter szerint csak összefogással biztosítható a koalák jövője. Hozzátette, hogy a koalák Új-Dél-Wales és Queensland államban, valamint Canberra környékén kerültek a veszélyeztetett listára, szemben a korábbi sebezhető csoporttal.

Veszélyben a koalák (Fotó: Pexels.com)

Veszélyben a koalák (Fotó: Pexels.com)

Ausztrália a koaláinak körülbelül 30 százalékát veszítette el az elmúlt három év során – közölte az Ausztrál Koala Alapítvány tavaly, a számuk a becslések szerint 58 ezer alá esett, miközben 2018-ban még 80 ezernél is több egyedet tartottak nyilván.

A Természetvédelmi Világalap tanulmánya szerint a 2019 végén és 2020 elején lezajlott ausztrál bozóttüzekben több mint 60 ezer koala vesztette életét vagy sebesült meg.

De már az erdőtüzek előtt is jelentősen csökkent a koalák élőhelye a mezőgazdasági, városfejlesztési, bányászati ​​és fakitermelési célú erdőirtás miatt. A koalák többnyire eukaliptusz erdőkben élnek a keleti államokban és a part menti peremvidékeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top