nlc.hu
Utazás

Filmek, amiket Máltán forgattak

Irány Málta! A sziget, ahol megannyi sikeres filmet és sorozatot forgattak

Málta népszerű nyaralóhely, hiszen remek strandjai mellett számos történelmi és kulturális érdekességet is rejt. A filmrajongóknak pedig egyenesen kötelező, hiszen számos népszerű mozi és sorozat forgatási helyszínét barangolhatjuk itt körbe!

Börtönből rendőrség

Kevés nyomasztóbb film készült a 70-es években az Éjféli expressznél. A két Oscar-díjjal is jutalmazott drámában, a kábítószer-csempészet miatt elítélt Billy Hayest, kálváriáját és szökési tervét ismerhetjük meg. A történet Törökországban játszódik, azonban a legtöbb jelenetet Máltán forgattak. A filmben megjelenő börtön például nem más, mint a Máltán található XVI. századi Szent Elmo-erőd. Ez azonban a valóságban nem börtön, hanem a helyi rendőrakadémia egyik kiképzőközpontja, valamint itt található a Nemzeti Hadtörténeti Múzeum is.

Szent Elmo-erőd Máltán

Szent Elmo-erőd Máltán (Fotó: Profimedia)

Popeye-falu kicsiknek és nagyoknak

Szinte kötelező Máltán járva ellátogatni a Popeye-faluba, mely az ország északnyugati részén fekvő Mellieha szomszédságában található. Amikor 1979-ben Robin Williams főszereplésével elkezdődtek a Popeye című mozi munkálatai, a kis halászfalu mellett felhúztak egy díszletfalut, mely ma is áll és látogatható. A tengerparton épült fakunyhók igazán látványosak, és nemcsak a film rajongóinak lesz nagy élmény felfedezni, hanem a gyerekeknek is. Ráadásul már annyira turistabaráttá tették a helyet, hogy egy teljes napot érdemes rászánni a Popeye-falura. A díszletfalu bejárásán kívül vidámpark, fakultatív programok és filmvetítés is várja a kicsiket és a nagyokat.

Popeye-falu Máltán

Popeye-falu Máltán (Fotó: Profimedia)

Trónok harca túrák

Igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az egyik legnépszerűbb HBO sorozatot, a Trónok harcát nem hollywoodi stúdiókban forgatták, hanem például Horvátországban, Spanyolországban és bizony Máltán is. Ha szereted bebarangolni a filmes helyszíneket, ha látni akarod, hogyan is néz ki a valóságban az a hely, ahol a kedvenc epizódodat forgatták, akkor vedd a nyakadba a hátizsákot, és irány Málta!

Több jelenetet is Máltán rögzítettek az alkotók.

  • Ilyen például az első évadban Ned Stark és Cersei szópárbaja, amit a Rabatban található, Szent Dominik-kolostorban forgattak.
  • A sorozat egyik legtenyérbemászóbb karaktere bizony „Kisujj” volt. Emlékszel még, hogy a első évadban az ő háza előtt támadták meg Ned Starkot? Ez a ház pedig Mdinában a Mecset téren áll!
    Trónok harca helyszín Mdinában

    Kisujj háza Mdinában (Fotó: Profimedia)

     

  • Szintén az első évad egyik ikonikus és durva jelenete, amikor az idegileg labilis, pszichopata Joffrey a kastély egyik falához vezeti Sansát, hogy megmutassa neki a levágott fejű árulókat. Nem éppen szép jelenet, viszont meseszép helyen, a San Anton-palotában játszódik, mely a máltai államfő első hivatalos lakhelyéül szolgált korábban.
  • Persze a leglátványosabb Trónok harca-helyszín a Mtahleb-sziklák, ahol Khal Drogo meghal, Daenerys viszont, mint a Sárkányok anyja, előmászik a tűzből.

Azúr ablak a filmekben!

Milliók keresték fel az elmúlt évtizedekben a Gozón található csodálatos Azúr-ablak sziklát, mely sajnálatos módon egy 2017-es vihar után összedőlt. Ám így is érdemes ellátogatni ahhoz a tengerparti szakaszhoz, ahol az Azúr-ablak állt, és ahol megannyi ismert filmes jelenetet forgattak.

  • A Trónok harcában például Daeerys és Drogo esküvőjét tartották ezen a partszakaszon.
  • A Titánok harca című 1981-es moziban pedig itt csaptak össze a szörnyek.
Azúr ablak a Trónok harcában

Daeerys és Drogo esküvője a Trónok harcában, háttérben az Azúr-ablak (Fotó: YouTube)

Málta, mint Olaszország

Több kasszasikerben is Itáliát helyettesítette a meseszép szigetország. Ilyen volt például a 2000-es év csúcssikere, a Gladiátor, amelyben az erődöt és Vittoriosa kikötőjét használták az ókori Róma ábrázolására. Majd négy évvel később a Trójában, Mellieħa strandjait és a cominói Kék lagúnát használták a jelenetek elkészítéséhez, a Ricasoli-erőd pedig Trójaként szerepelt a filmben.

A máltai Vittoriosa kikötője

A máltai Vittoriosa kikötő (Fotó: Profimedia)

Jolie-Pitt filmek

Brad Pitt és Angelina Jolie többször is forgatott Máltán. Ilyen volt például a 2015-ös közös filmjük, A Tengernél, mely többnyire a Máltához tartozó Gozó szigetén játszódik. Az egyik legszebb helyszín, ami feltűnik a moziban, az a sannati plébániatemplom, mely egy csendes, eldugott faluban áll.

Templom Sannatban

A Sannatban található, Szent Margit-plébániatemplom (Fotó: Profimedia)

De Brad Pitt korábban, még 2013-ban is forgatott Máltán, méghozzá azt a Z világháború című zombis akciófilmet, aminek egyes jelenetei miatt Budapesten is élt családjával. Szóval a zombiktól menekülős moziban feltűnik a Máltai Nemzetközi Repülőtér. És bizony, ami a filmben Jeruzsálem, az a valóságban Málta, méghozzá Valletta egyes részei.

Jönnek a dinoszauruszok!

2021-ben dinók költöztek Máltára. Na, persze csak a Jurassic World legújabb részének kedvéért. Az idén júniusban bemutatásra kerülő film ezerfős stábbal dolgozott a szigeten, és a koronavírusjárvány miatt hetente háromszor tesztelték az összes szereplőt. A készítők kihasználva az ország csodálatos  természeti adottságait és történelmi városait, Vallettán, Vittoriosában, Melliehában  és Pembrokban is forgattak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top