nlc.hu
Utazás

Utazási iroda kontra saját szervezésű nyaralás

Utazási iroda kontra saját szervezés: hogyan menjünk nyaralni?

Szervezzük magunknak, vagy utazási irodán keresztül intézzük a nyaralást? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, és kiknek melyik típust ajánlják?

Kétségtelen tény, hogy mindkét verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de talán tudunk olyan szempontokat mondani, amelyek számodra is újak lehetnek.

Pontosan tudjuk, hogy milyen biztosításra van szükségünk?

Ha magunknak szervezzük a nyaralást, az sokkal több idő és energia, ráadásul kicsit sem biztos, hogy olcsóbban jövünk ki, mintha utazási irodán keresztül foglaljuk le a szállásunkat és a repjegyünket. Sokan feltételezik azt is, hogy baj esetén elegendő fedezet lehet számukra a legtöbb bankkártyához tartozó utasbiztosítás. De ez az a költség, amin külföldi utazás alkalmával nem szabad spórolni. Egy utazási iroda munkatársa, miután tájékoztattuk arról, hogy milyen jellegű utazást tervezünk, részletesen elmondhatja, melyik biztosítást javasolja számunkra, attól függően, hogyan, hová utazunk, milyen értéktárgyakat viszünk magunkkal, és milyen egészségbiztosítási csomagot szeretnénk igénybe venni. Nagyon fontos, hogyha uniós országba készülünk, akkor feltétlenül váltsuk ki időben az Európai Uniós Egészségbiztosítási kártyát. Ezt a legtöbb országban sürgősségi betegellátásban a segítségünkre lesz, a részletekről itt írtunk korábban. De érdemes tájékozódni arról is, hogy melyik biztosítás nyújt védelmet arra az esetre, ha netán útközben kapnánk el a koronavírust.

nyaralás, fonendoszkóp

Fotó: Profimedia

Biztos olcsóbb, ha magunknak vesszük a repülőjegyet?

Ha repülővel utazunk, akkor már jó előre tudunk kell, hogy mekkora és hány darab bőrönddel szeretnénk nekivágni a vakációnak. Ha magunknak intézzük a nyaralást, akkor a repülőjegy árait már ennek fényében érdemes keresni – nagy eltérések lehetnek az árakban, a poggyász és egyéb szolgáltatások szerint.  Ha azonban utazási irodában foglaljuk le az üdülést, akkor előfordulhat, hogy még kedvezőbb ajánlatot is kapunk, különösen charter járatok esetében.

Horvátországba és Észak-Olaszországba a legtöbb magyar autóval indul el. Ilyenkor nem sokan kérik utazási iroda segítségét, pedig lehetne. Ha viszont mégsem szeretnénk, akkor először is gondoskodjunk arról, hogy az autónk műszakilag teljesen felkészült legyen az útra, vagyis nem árt indulás előtt ellátogatni a szervizbe, ami idő és persze pénz is.

repülőjegy foglalása

Fotó: Profimedia

Ellátással, vagy nélküle?

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy amikor maguknak szervezik a nyaralást, egyáltalán nem kérnek semmilyen ellátást a szálláshoz. Persze nagyon fontos, hogy megismerjük az adott ország gasztronómiáját, azonban azzal kalkulálni kell, hogy sokkal többet költhetünk így az étkezésre. Ha utazási irodán keresztül foglaljuk le a nyaralást, mindig érdeklődjünk a reggeli és esetleg a vacsora csomagokról, azok árairól. Ebédelni még így is kimehetünk az adott város éttermeibe.

További rejtett költségek lehetnek a napozóágyak, vagy akár a strandbelépő is. Ezekről mind nekünk kell tájékozódni az utazás előtt, ha magunknak foglalunk le mindent. Ellenben, ha utazási iroda segítségével megyünk nyaralni, a különböző csomagokban választhatunk olyat, amelynek az árában mindezek már benne vannak. 

Egyedül, kettesben, csoportosan?

Akik szeretnek egyedül utazgatni, városlátogatásokra járni, azoknak sokszor olcsóbb és kényelmesebb is az önálló utazásszervezés. A párosban, kettecskén utazóknak már érdemes az utazási irodák ajánlatait is alaposan átnézni, viszont ha szeretnék távol tartani magukat a csoportos programokról, akkor azt mindenképpen jelezni kell az iroda munkatársának. Vannak, akik kifejezetten a csoportos utazásokat keresik, mert mondjuk a gyerekek így könnyebben találhatnak játszótársakat, vagy azért, mert igénylik a csoportokkal együtt utazó idegenvezető segítségét, jelenlétét. Ilyen esetben nem érdemes, otthon bogarászni a több ezer ajánlat között, ráadásul, ha több programon is szeretnénk részt venni, azokról egy irodában adhatnak részletes és valós információkat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top