nlc.hu
Utazás

Ekkor lehet vége a mostani hőhullámnak Európában

Messze lehet még a hőhullám vége

A jövőben pedig még több kánikulai nappal számolhatunk.

Kedden elérte a csúcsot, de akár jövő hét közepéig is elhúzódhat a hőhullám Európában, ami miatt halálesetekkel is számolni kell, jelentette be Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára kedden Genfben.

A szervezet keddi sajtótájékoztatóján a főtitkár figyelmeztetett arra, hogy a jövőben sokkal gyakrabban jelentkezhet efféle szélsőséges időjárási hullám a klímaváltozás miatt. Hangsúlyozta, hogy az idősek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdők különösen ki vannak téve a hőség okozta veszélyeknek. Emellett kiemelte, hogy az egészségügyi ellátásban megnövekedhet az ápolásra szorulók száma, ami kihívás elé állíthatja az intézményeket

A londoni Trafalgar tér szökőkútjainál hűsölnek emberek

A londoni Trafalgar tér szökőkútjainál hűsölnek emberek 2021. július 21-én. A brit meteorológiai szolgálat kiadta története első hőségriasztását Nagy-Britanniára (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

 

Egyértelmű, merre haladunk: az ehhez hasonló hőhullámok normálissá fognak válni, és sokkal szélsőségesebb intenzitásúak lehetnek

 – fogalmazott a főtitkár.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  a hőhullámok következtében aggasztóan romló levegőminőségre is felhívta a figyelmet. Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) mérései szerint a levegő szennyezettsége jelenleg Délkelet-Angliában, Észak-Franciaországban és a Benelux-államokban a legsúlyosabb Európán belül. A kontinens több részén ugyanakkor pusztító erdőtüzek tombolnak, ami füstmérgezéssel is fenyeget, írja az MTI. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top