nlc.hu
Utazás

A Tarna folyó megmentése

Civilek mentik a Tarna folyót, amelynek vizét egy vállalkozó szivattyúzta ki – videó

A természetvédők szerint ökológiai bűncselekmény történt.

Mint tegnap megírtuk, utolsó cseppig kiszívattyúzta egy vállalkozó a Tarna vizét, ennek következtében teljesen kiszáradt a Tarna patak. A természetvédők szerint ez ökológiai bűncselekmény. Egy civilekből álló csapat kezdett nyomozni az ügyben, végigmentek a mederben, hogy megnézzék, hol folyik még a víz, és honnantól már nem. Az állatvédő aktivisták felszámolták a megmaradt folyót eltorlaszoló gátat, és bejelentették: Tarna-őrséget szerveznek, mert tudnak még két szivattyúról.

A civilek, sportolók, helyi közéleti szereplők Tarna-menti akciójára csütörtök reggel került sor: elbontották a gátat, ahogy fogalmaztak: visszaadták a természetnek, ami az övé – írja az Egerhírek.

Bóday Pál állatvédő aktivista, a Kápolnai Macskaárvaház kuratóriumi elnöke most elmondta: Szalóki Péter, Kápolna alpolgármestere, Zele Sándor, a Zele-Bau Kft. tulajdonosa és Besenyei András kompolti önkormányzati képviselő mindent elkövetnek, hogy még több vizet juttassanak a mederbe. Besenyei András traktorral ezer liter vizet vitt oda, később még 10 ezer liter fog leszállítani. – Maradt a Tarnán egy kis öböl, ahol az életükért küzdő halak szenvedtek, ahogy ezt a részt friss vízzel kezdtük tölteni,

azonnal megjelentek a gémek, a fokozottan védett fekete gólyák, hogy végre ihassanak

– mesélte most Bóday Pál, aki szerint szívszorító volt a látvány.

Mint kiderült, a Tóth Borászaté voltak a vízvételt megvalósító eszközök. Az érintett mezőgazdasági vállalkozás vezetője, Egyed László azt állítja, érvényes vízkiviteli engedéllyel rendelkeznek a hatóság részéről, és cáfolják, hogy lopnák a Tarna vizét. Állítja, a víz nélkül a vállalkozás léte forog kockán, mivel a szőlőoltványaikat öntözniük kell, és már így is alig van hozzá elegendő vizük. Állítása szerint harminc éve foglalkozik ezzel, de ilyen aszályos évet még sosem látott.

Civilek a Tarna vízéért

Fotó: Youtube

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top