nlc.hu
Utazás

Hajókat rongál meg, de így népszerű Freya, a rozmárt

Hajókat rongál meg, de így is szívükbe zárták a norvégok Freyát, a rozmárt

Freya a megszokottnál kicsit délebbre érzi magát otthonosan.

Kedden újra az Oslói-fjordban bukkant fel Freya, a 600 kilós nőstény rozmár, amely hetek óta Norvégia déli részén tanyázik, távol jóval északabbra fekvő, sarkvidéki természetes élőhelyétől, írja az MTI.

A norvég halászati igazgatóság közlése szerint kedden az Oslo belvárosától néhány kilométerre fekvő Frognerkilen-öbölben észlelték az állatot, a bámészkodók kedvencét, ahol már a múlt héten is látták sütkérezni a napon egy motorcsónak tetején. A hétvégét egy másik, délnyugatra fekvő helyen töltötte a rozmár, amelynek a szerelem és a szépség ősi északi istennőjének nevét adta a média.

A hajók megrongálásával károkat is okozó rozmár sorsáról kibontakozott vitára reagálva a halászati hatóság leszögezte, hogy szóba sem jöhet Freya áthelyezése vagy esetleges elaltatása, mivel a vadon élő rozmárokat kihalás fenyegeti és törvény védi. 

 Úgy tűnik, hogy jól elvan, van mit ennie, sokat pihen, szemlátomást jó formában van

 – indokolta a hatóság a döntésüket arról, hogy a rozmárt békén kell hagyni.

Freya, a rozmár

Freya éppen pihen. (Fotó: Tor Erik Schrøder / NTB / AFP/ Norway OUT)

A hatóság arra kérte a lakosságot, hogy ne zaklassa a hatmázsás óriást, ne ússzon vagy evezzen a közelébe, tartson tőle biztonságos távolságot. Szakemberek szerint normális esetben a rozmár nem jelent veszélyt az emberre, de ha közel mennek hozzá és megzavarják a pihenésben, veszélyben érezheti magát és támadóan léphet fel.

Freya többnyire hajókra felkapaszkodva sütkérezik a napon az Oslói-fjordban, de lefilmezték már kacsára vadászva vagy egy hattyút üldözve is, és a délre vetődött rozmár már megfordult Nagy-Britanniában, Hollandiában, Dániában és Svédországban is, végül szemlátomást úgy döntött, hogy Norvégiát választja nyári vakációja helyszínéül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top