nlc.hu
Utazás

Ahol több kutya él, ott kevesebb bűncselekmény történik

Ahol több kutya él, ott kevesebb bűncselekmény történik

Fontos, hogy figyeljünk egymásra, és ebben az ember legjobb barátai is segíthetnek.

Az Ohiói Egyetem és Texasi Egyetem kutatói szerint azokon a környékeken, ahol több a kutya, kevesebb az erőszakos bűncselekmény, például gyilkosság, rablás és súlyos testi sértés.

És hogy ennek mi lehet az oka? „A kutyájukat sétáltató emberek lényegében járőröznek. Észreveszik, ha valami nincs rendben, ha gyanús idegenek tartózkodnak a környéken, ez pedig elrettentő hatással bírhat” – nyilatkozta az egyik lehetséges összefüggésről a Social Forces című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Nicolo Pinchak. Hozzátette, a kutyák jelenléte akkor is elrettentő lehet, ha épp nem az utcán sétálnak, ugyanis hajlamosak ugatni, ha szerintük valami nem stimmel, valami gyanúsat észlelnek. 

Kutyákat sétáltat egy nő

Fotó: Pexels

A kutatáshoz a kiindulópontot Jane Jacobs amerikai-kanadai író, újságíró jelentette, ő 1961-ben megjelent a Death and Life of Great American Cities című művében arról írt, ahhoz, hogy egy városi utca biztonságos legyen, elengedhetetlen, hogy az ott lakók figyeljenek egymásra és arra, hogy mi történik a környéken. A kutatók pedig szerettek volna utánajárni tudományos úton, hogy valóban igaz-e Jacobs elmélete.

A tanulmányhoz a kutatók először egy piacelemző cég adatai alapján megvizsgálták, hogy hány kutyás háztartás van egy adott környéken, majd az adatokat összevetették egy korábbi felmérésükkel, amelyben az ott élők egymás iránti bizalmára kérdeztek rá. Harmadik tényezőként a környék bűnözési statisztikáit is megnézték, majd azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a kutyák száma, a bizalom és a bűnözés között.

(via My Modern Met/Qubit)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top