nlc.hu
Utazás

Keddtől újra járható a Budapest-Vác-Szob vasúti vonal

Keddtől újra korlátozás nélkül lehet vonattal közlekedni a Budapest-Vác-Szob vonalon

Több mint két hónapja akadt el a vonal, miután a heves esőzések miatt sárlavina zúdult a pályaszakaszra.

Június 9-e óta le volt zárva a Budapest-Vác-Szob pályaszakasz a vonatközlekedés elől, de keddtől végre újra átadják a vonatoknak és az utasoknak. A nyár elején a Szent Mihály-hegyről 1700 méteres szakaszon 10 ezer köbméternyi sár és kőlavina öntötte le a síneket, és mostanáig tartott, hogy a szakaszt letakarítsák – írja a MÁV közleményére hivatkozva az infostart.

A pályaszakasz felülnézetből

Munkagépek takarítják a pályaszakaszt még június folyamán. (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A károk helyreállítása egyébként a tervezettnél gyorsabb ütemben haladt, ezért egy vágányon már július 30. után megindult a vonatközlekedés Nagymaros és Szob között, de a másik pályán mostanáig folytatták a munkálatokat. Tízezer köbméter hordalékot szállítottak el vasúton a szobi állomáson kialakított rakodóterületre. A vágány melletti rézsűt és támfalat is helyreállították, majd a főút felőli oldalon megépítették a vasúti pálya ágyazatát, 15 vagon zúzottkövet használtak fel erre. Több száz méternyi felsővezetéket kellett újjáépíteni, a tartóoszlopokat is megerősítették, a sérülteket kicserélték. A szakaszon gyakorlatilag a pálya minden tartozéka megújult. Nagymaros és Zebegény között a jövőben időszakosan eltávolítják majd az esőzések során a támfal mögé legördülő talajt és sziklákat, a területet pedig sziklaőrrel figyelik, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő. Augusztus 16-tól már nem lesz korlátozás a vasúti közlekedésben.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top