nlc.hu
Utazás

Pozitív lett a szerzetesek drogtesztje Thaiföldön

Üresen maradt egy buddhista templom a szerzetesek pozitív drogtesztje után Thaiföldön

A hívek így nem tudják gyakorolni a vallást sem.
Buddhista szerzetesek imádkoznak

Üresen maradt egy thaiföldi templom, miután négy buddhista szerzetes, köztük a főapát drogtesztje is pozitív lett – írta meg az MTI a helyi hatóságok közleménye alapján.

Az ázsiai ország közepén fekvő Fecsabun tartomány szerzeteseit hétfőn vitték el a rendőrök, miután kiderült, hogy a metamfetamin-drogtesztjük pozitív lett. Bunlert Thintaptháj rendőrtiszt beszámolója szerint később egy egészségügyi intézménybe szállították őket, hogy drogrehabilitációs elvonó kúrán vegyenek részt.

A rajtaütés a drogkereskedelem országszerte zajló visszaszorítása keretében zajlott, azt azonban nem árulta el a rendőrtiszt, hogy mi vezette őket a Bung Szam-Fan körzetbeli szerzetesekhez.

Az AFP hírügynökség  ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a közeli falvak lakóit aggodalommal töltötte el a hír, a kiürült templomban ugyanis így nem tudják gyakorolni a buddhizmus fontos részét alkotó érdemszerzést; ennek során a hívők jó cselekedetekkel – így például étel adományozásával a szerzeteseknek – védőerőhöz juthatnak.

A körzethez tartozó szerzetesrendek főapátsága mindazonáltal megígérte, hogy új szerzeteseket rendelnek ki a szóban forgó templomhoz, hogy a hívők békében gyakorolhassák vallásukat.

Thaiföldön az elmúlt években meglehetősen nagy forgalma volt a kábítószereknek: az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint tavaly minden eddiginél nagyobb mennyiségű metamfetamint foglaltak le. A kábítószert Mianmarból, a világ legnagyobb metamfetamin-előállító országából szállítják be Laoszon keresztül, a tablettákat ezután 50 thai bátért (554 forint) árulják a nyílt utcákon.

Prajuth Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök a múlt hónapban széleskörű kábítószerellenes razzia kezdetét jelentette be, miután egy volt rendőrtiszt – akit metamfetamin-birtoklás miatt bocsátottak el – 37 ember halálát okozta egy óvodai lövöldözéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top