nlc.hu
Utazás

A híres pennsylvaniai mormota jóslata szerint eddig fog tartani a tél

Még 6 hétig tart a tél Phil, a híres mormota szerint 

Még hat hétig tartó telet jósolt csütörtökön a hagyományos mormotanapi ceremónián Punxsutawney Phil.
Eszik egy mormota

A megszokott időben, február 2-án, pirkadatkor Phil lakóhelyén, az erdős Gobbler’s Knobnál zajlott a ceremónia a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney közelében. A hagyományok szerint, ha a mormota meglátja az árnyékát, akkor még hat hétig tart a tél, ha nem látja meg, akkor érkezik a tavasz. Idén meglátta. A mormotanapi jóslás évente több ezer embert vonz a Pittsburghtől 105 kilométerre északkeletre fekvő városkába.

Az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint Phil már több mint száz alkalommal jósolta meg a telet. Tíz év azonban hiányzik, mert azokban az években nem őrizték meg a feljegyzéseket. Phil tavalyi és tavaly előtti előrejelzése is hat héttel hosszabb telet jósolt. Punxsutawney Phil valószínűleg a világ a leghíresebb mormotája, de nem az egyetlen időjós: egy vetélytársa, a New York-i Staten Island állatkertjében élő Chuck csütörtökön éppen az ellenkezőt jósolta: korai tavaszt.

A PETA állatvédők szeretnék, ha Phil vissavonulhatna,  pontosabban, ha teljesen megváltozna ez a hagyomány. Ezért levelet írtak a Punxsutawney Mormota Klubnak, amelyben azt kérik, hogy Philt küldjék nyugdíjba, a munkáját pedig mesterséges intelligencia által vezérelt robotmormota vegye át. Az éjszakai életmódot folytató rágcsálót minden évben kiráncigálják a mesterséges üregéből, majd vakuk kereszttüzében, hatalmas tömeg előtt mutogatják. Ez nagyon stresszes számára, érvelnek az állatvédők. Szerintük Phil jelenlegi lakóhelye sem megfelelő, mert hiába légkondicionált, nem tud úgy ásni és turkálni, mint vadon élő társai.

A Punxsutawney Mormota Klub egyelőre nem reagált a levélre.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top