nlc.hu
Utazás

Szélvihar miatt adtak ki piros figyelmeztetést

Durva szélvihar közeleg, kiadták a piros jelzést

Öt vármegyében harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de az egész országban komoly széllökések várhatók.

Az ország jelentős részére harmadfokú, azaz piros figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos erejű széllökések miatt szombatra.

  • Piros figyelmeztetés van érvényben Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Baranya vármegyékben,
  • narancssárga (másodfokú) Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

Durva szélvihar közeleg, kiadták a piros jelzést

Másodfokú jelzés esetében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát, harmadfokúnál pedig a 110 kilométer/órát.

Mint írják, szombaton tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés.

  • Erősen viharos (90-100 kilométer/órát meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók.
  • Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 kilométer/óra körüli vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Érdemes követni a meteorológia jelzéseit, ugyanis a piros fokozattal figyelmeztetett/riasztott területek nagysága növekedhet!

A szél mellett hófúvás és zivatar is várható kisebb területen. Síkvidéken a Nyírség, Hajdúság hófödte tájain a viharossá fokozódó szél a kialakult hóréteg átmeneti olvadása, kérgesedése ellenére is okozhat gyenge (esetleg közepes) hófúvást. A hegyek hóval borított részein erősebb hófúvásra is számítani kell. A Dunántúlon vonuló záporos gócokat helyenként zivatartevékenység kísérheti.

Az előrejelzések szerint egyébként a következő napokban marad a télies, hideg időjárás. 

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top