nlc.hu
Utazás

Jessica Watson: 16 évesen ünnepelték, 29 évesen elvesztette élete szerelmét

Jessica Watson 16 évesen körbevitorlázta a Földet, 29 évesen pedig megjárta a poklot

Hatalmas szenzáció volt, amikor Jessica Watson tizenhat évesen megkerülte a Földet vitorlásával. Történetéről film is készült True Spirit címmel, amelynek forgatásán egy szörnyű, rémálomszerű tragédia is történt.

Jessica Watson alig volt tizenhat éves, amikor Sydney kikötőjéből elindult azzal a tervvel, hogy egyedül megkerüli a Földet. El is érte a célját, vitorlásával 2010 májusában, közel hét hónapnyi tengeri lét után ért partot, minden idők legfiatalabb Föld-kerülő vitorlázónőjeként.

Jessica Watson

Jessica Watson 2010-ben a 210 napos utazása után. (Fotó: Jonathan Wood/Getty Images Ella Bache)

Nem sokkal tizenhetedik születésnapja előtt egész Sydney örömmámorban fogadta a szerencsésen hazatért ausztrál lányt. 2011-ben az Év Fiatal Ausztráljának választották, a következő évben pedig az Ausztrália Rend érmével tüntették ki. A jelenleg Melbourne-ben élő fiatal nő életéről filmet is készített a Netflix, True Spirit címmel.

Nem volt átlagos gyermekkora

Jessica kiskorától fogva sok időt töltött a vízen,  szüleivel és három testvérével öt éven át egy 16 méter hosszú hajón éltek, így már gyerekkorától kezdve sokat tanult a vitorlázásról. Csupán tizenegy éves volt, amikor édesanyja felolvasta neki Jesse Martin Oroszlánszív című könyvét, ami arról szólt, hogy a fiú tizenhét évesen egyes-egyedül megkerülte vitorlásával a Földet. A kislány ekkor elhatározta, hogy megdönti Jesse rekordját. 

Bár nem tűnt veszélytelennek a projekt, a szülei támogatták a lányt.

Végül Ella’s Pink Lady nevű hajójával vágott útnak. A kétszáztíz nap alatt szörnyű hullámokkal, viharokkal és érthető magányossággal nézett szembe. Jessica a blogján és videón is dokumentálta utazását, így láthattuk azt is, hogy a karácsonyt például szó szerint a semmi közepén töltötte: vitorlásával elérte ugyanis a Point Nemót, a szárazföldtől legtávolabb eső pontot az óceánon. 

Jessica Watson hajója

Jessica apró vitorlása. Fotó: Bradley Kanaris/Getty Images)

Technikailag egyébként nem hajózta körbe a világot, mert nem érte el az előírt 21 600 tengeri mérföldet. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem számított az ausztráloknak, mivel 2010. május 15-én hazaérkezését Ella Pink Lady-jének megfelelően rózsaszín szőnyeggel és rajongók tömegével fogadták. 

A történetéből inspirálódott True Spirit című filmben nem hallgatják el azt sem, hogy a Watson családot sok kritika érte, amiért megengedték Jessicának, hogy annyira fiatalon nekivágjon a “vitorlázás Everestjének”. 

A tragikus forgatás

A jelenleg Malbourne-ben élő fiatal nő a mai napig imádja a vitorlázást, ám egy tragédia miatt újra kellett definiálni magát. 2021. augusztus 30-án ugyanis szélütés következtében elvesztette élettársát, szerelmét, Cameron Dale-t. 

“Cam és én 2011 óta elválaszthatatlanok voltunk, közös világunk középpontjában a vitorlázás volt” – nyilatkozta Jessica a férfiről, akivel néhány hónappal  a rekordot jelentő világ körüli útja után ismerkedtek meg, a Sydney és Hobart közötti vitorlásversenyen. Jessica a Mamamia No Filter podcastnek arról is beszélt, hogy eleinte sokat vitatkoztak szakmai dolgokon, ám az egy év alatt végül egymásba szerettek. Együtt tervezték a jövőt, szerettek volna összeházasodni.

A tragikus napon épp a Gold Coaston tartózkodtak, ahol a True Spirit stábjának egy részével találkoztak, amikor Cameron kisebb agyvérzést kapott – ami a nem diagnosztizált, rendkívül magas vérnyomás következménye volt.

Nem volt jól” – mondta Jessica. „Utólag visszatekintve sok figyelmeztető jel volt. De többször is teljesen félrediagnosztizálták. Valamilyen oknál fogva a vérnyomás ellenőrzésének gondolata egyszerűen nem volt a radaron egy olyan ember esetében, aki meglehetősen aktív volt, akiről egyébként azt feltételeztük volna, hogy nagyon egészséges” – emlékezett vissza a szörnyű időszakra. Jessica azt is elmesélte, hogy az első stroke-ot egy második követte,  amivel sajnos már nem tudott megküzdeni a férfi. Hat hét kórházi ápolás után elhunyt. Mindössze 29 éves volt.

Jessicának újra kellett értelmeznie az életét.

„Nem hiszem, hogy az emberek felfogják, hogy milyen mértékben kell teljesen újjáépítenem az identitásomat és megtalálnom önmagam. Szóval nem tudom mi lesz a következő lépés”– mondta a podcastban, hozzátéve, hogy mostanában csak olyan dolgokat csinál, amiben az örömét leli, ilyen az, amikor vitorlázni tanít másokat, és nem felejti el azt sem, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy milyen fontos a vérnyomást ellenőriztetni. 

(via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top