nlc.hu
Utazás

Ha többet utazunk idősebb korban, tovább élhetünk?

Világjárók 80 felett: így tartja fitten az utazás az idős testet és lelket

Egyre több olyan idős emberről hallani, akik nyolcvanon túl kerekedtek fel és indultak neki világot látni. A tanulmányok azt mutatják, hogy érdemes követni a példájukat, ugyanis az utazás felér egy komplett terápiával: fitten tartja a testet, az elmét, és az idősek nagy ellenségét, a magányosságot is kispadra ülteti.

Ma már egyre gyakrabban látni, hogy jócskán túl a nyugdíjkorhatáron túl, idős nők és férfiak kerekednek fel, hogy világot lássanak. Akadnak köztük olyanok, akik korábban nem igazán utaztak, mert sokat dolgoztak és gyerekeket neveltek, míg másoknak mindig lételemük volt az utazás. Emlékezzünk csak a 90 éves Normára, aki miután megtudta, hogy rákja van, közölte, hogy nem kér az életmentő kezelésekből, inkább utazgatni megy. A michigani nyugdíjas a fiával, Timmel, és menyével, Ramie-vel, valamint az uszkárjával, Ringóval egy lakóautóval kezdett el utazni. 

uttazás idősen

Fotó: Getty Images

Személyes ikonom, hősöm: Baba Lena, aki a nyolcvanas éveiben járta be a világot. Elena vagy közismertebb nevén Baba Lena kétségtelenül az egyik legmenőbb öreglány volt, aki valaha létezett:

arról vált híressé, hogy a világ számos országát meglátogatta teljesen egyedül, bőven nyolcvan felett.

A Krasznojarszk városából származó babushka jó influenszerként dokumentálva is útjait a közösségi médiában.

Szintén a nyolcvanon túl vette a nyakába a világot az a két nő, akiket megihletett Jules Verne híres regénye, így útnak indultak, hogy 80 nap alatt megkerüljék a Földet. A Texasban élő Sandy Hazelip and Ellie Hamby január 11-én indult el, és azon vannak, hogy alig több mint két és fél hónap alatt bejárják mind a hét kontinenst, a világ kilenc csodáját és 18 országot.

Receptre kéne íratni az utazást

Érthető, ha a nyugdíjasok, akik (jobb esetben) végre letéve a munka terhét, úgy gondolják, hogy kényeztetnék magukat életük hátralévő évtizedeiben. Erre remek lehetőség az utazás, hiszen a mentális és fizikai egészség javításától kezdve a szocializálódáson át az új dolgok megismeréséig, rengeteg pozitív hozadéka van. 

Idős pár térképet fog.

Fotó: Getty Images

Köztudott, hogy a magány okozta stressz és depresszió az egyik leggyakoribb negatív állapot, amellyel az idősek szembesülnek, miután az aktív éveik végére értek, már ami a munkát és a családi feladatokat illeti. A haszontalanság, magányosság érzése hatással lehet a fizikai és mentális egészségükre, és ilyenkor sokat segíthet az, ha új célokat tűznek ki maguknak. MP Deepu, a Senior World társalapítója azt mondta a Travel Therapy-nak, hogy az utazás segíthet mindebben, hiszen nagyszerű a stressz levezetésére, emellett csökkenti a demencia kockázatát, leküzdheti a depressziót, az utazó idősek kevésbé lesznek fogékonyak a kognitív zavarokra, a szívrohamra, a stroke-ra, így nemcsak tovább élhetnek, de az élet minőségük is javul.

Az utazás egyfajta terápiának is tekinthető, hiszen segít az időseknek önbizalmat szerezni azáltal, hogy kilépnek a komfortzónájukból és legyőzik a félelmeiket.

Nem csak az idősekre van jó hatással az utazás:

  • A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik évente legalább kétszer elmennek nyaralni, sokkal kisebb a szívroham és a szívbetegségek kockázata, mint azoknál, akik nem utaznak.
  • Az eredményeken az is látszik, hogy azoknál a férfiaknál, akik évente legalább egyszer nem utaznak, 20 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, és 30 százalékkal magasabb a szívbetegségben való elhalálozás kockázata.
  • Az utazás emellett boldogabbá is tesz: az eredmények szerint az utazó emberek 86 százaléka elégedettebbnek érzi magát az életével, szemben azok 75 százalékával, akik nem utaznak.
  • Azok a nők, akik évente legalább kétszer elmennek nyaralni, kevésbé stresszesek, és kisebb valószínűséggel szenvednek a depressziótól.
  • Három nap szabadság drasztikusan csökkentheti a stressz-szintet, még a nyaralás befejezése után is.
  • A külföldi utazások nyitottabbá és érzelmileg stabilabbá tehetik az utazót.

Persze nem minden idős ember mer belevágni csak úgy az utazásba, magasabb korban már több az aggodalom, a félelem, és nagyobb eséllyel lehet belekényelmesedni a mindennapok monotonitásba. 

Íme néhány tipp, amivel arra lehet ösztönözni az idősebbeket, hogy merjenek világot látni:

  • Érdemes olyan úti célt választani, ahol könnyű lesz a navigáció, de jó ötlet lehet egy csoportos, illetve hajóút, amely leveszi a szervezés terhét az utasok válláról.
  • Keressünk közvetlen és gyorsabb útvonalakat a célállomáshoz, a megállóhelyeken legyen elég idő egy gyors étkezésre, a mosdó használatára és a lábak kinyújtóztatására.
  • Jó tudni, hogy minden repülőtér képes ingyenes kerekesszékes szolgáltatást nyújtani, ez fontos lehet az idősebb utazók számára.
  • Az orvosi elérhetőségek legyenek kéznél, ha szükség esetén gyorsan egészségügyi szolgálatra van szükség. Hasonlóképpen gondoskodni kell a gyógyszerekről is. 

De ne feledjük, az utazás minden korban jó lehetőség az egészségmegőrzésre, a megújulásra, és arra, hogy teljesebbnek, boldogabbnak érezzük magunkat. Éljünk vele, ha van rá alkalmunk.

Via: 1, 2, 3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top