nlc.hu
Utazás

Így lehet egybekötni az utazást és az ismerkedést

Inspiráló utazós sztorik: bejárja a világot és minden országban randizik egyet

Loni James gondolt egyet, és tavaly márciusban felszállt egy Londonba tartó repülőre. Azzal a tervvel indult neki a nagyvilágnak, hogy egy évig országról országra fog járni, és mindeközben helyi férfiakkal randizik. 12 hónap után megannyi tapasztalattal és élménnyel lett gazdagabb.
Egy nő áll hegyekkel szemben

Pár évvel ezelőtt még meglepett pillantásokat kapott az, aki egyedül utazott el valahová, a nyaralás, üdülés összeforrt a családdal, vagy legalábbis egy párkapcsolattal. Kétségtelenül léteznek előnyei annak, ha nem egyedül vágsz neki a nagyvilágnak, ugyanakkor a szólóban utazás is számos pozitív hozadékkal jár, kezdve azzal, hogy hatalmas szabadságot ad.

A szakemberek szerint a szóló utazás a koronavírus-járvány ideje alatt értékelődött fel igazán, ekkor jöttek rá sokan, hogy egyedül utazni egyáltalán nem rossz dolog. A számok is ezt a tendenciát igazolják: egy friss tanulmány szerint 2022-ben egyre többen választják az utazásnak ezt a formáját: a társaság nélkül utazók közül a Z generációsok és a millenárisok vezetnek: minden negyedik azt tervezi közülük, hogy a következő hat hónapban egyedül utazik. A Solo Traveler 2021-es olvasói felmérésében a válaszadók 66 százaléka azért választotta ezt az utazási formát, mert világot akart látni, és nem szeretett volna másokra várni, 56 százaléka azt szerette volna csinálni, amit csak akar, 48 százaléka pedig szereti a szabadság és függetlenség érzését.

Egyedül utazva új embereket is megismerhetsz, ez motiválta Loni Jamest is, amikor Washingtonban felszállt egy Londonba tartó repülőre. Azt találta ki, hogy minden országban, ahol az elkövetkezendő 12 hónapban megfordul, randizik egy helyivel.

Így is lett: az elmúlt évben a Tinder, a Hinge és a Bumble segítségével 34 randevúra ment el 19 országban.

Volt olyan randija, ami 13 órán át tartott a Ramadán szent hónapja alatt, akadt olyan férfi, aki az exe után sírt, és ijesztő élmény is érte (amikor visszautasította egy török férfi testi közeledését, és ő szó nélkül ott hagyta egy vihar kellős közepén). Szerencsére többnyire izgalmas, érdekes találkozásokat gyűjtött, de a 40 éves James azt mondta a CNN-nek, hogy még a rossz randikból is tanult valamit.

Hihetetlenül intim beszélgetéseket folytattam különböző emberekkel. Van abban valami különleges, amikor az emberek tudják, hogy soha többé nem fognak látni téged

– magyarázta James, hozzátéve, hogy az elmúlt 12 hónap alatt sokat változott a hozzáállása az ismerkedéshez. „Korábban, ha elmentem valakivel randizni, és nem végződött jó éjt puszival, vagy nem lett belőle második randi, azt kudarcként éltem meg – mondja. – Ma már nem így gondolok erre. Most már felismerem, milyen értékes egy randira menni, és hálás vagyok, ha valaki megnyílik és időt szakít rám…” Megtanulta azt is, hogy a romantika sokféle formában jelenhet meg, és hogy többet érnek a figyelmes gesztusok, mint a pénzben mérhető ajándékok.

Az édesanyja miatt utazik

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan jött a rendhagyó utazás ötlete, és erre Jamesnek kész válasza van. Az elmúlt évtizedekben kénytelen volt végignézni, ahogy az édesanyja korai Alzheimer-kórral küzd, és ez sarkallta őt arra, hogy megragadja a pillanatot, és elinduljon az egyéves kalandra.

Az édesanyja 2021 októberében bekövetkezett halála előtt kezdett el spórolni az utazásra. Seattle-ből a washingtoni Spokane-be költözött, bérelt egy olcsóbb lakást, és szerzett egy lakótársat is, hogy még kevesebb legyen a költsége. Később eladta minden holmiját, és a szüleihez költözött, hogy beteg édesanyjával tölthesse az utolsó napjait. Az utazási terveit már nem volt alkalma megosztani beteg édesanyjával, de emlékszik egy kulcsfontosságú tanácsra, amit kapott az anyukájától, mielőtt az Alzheimer-kór elvette tőle a beszéd képességét. „Meséltem neki egy fiúról, aki tetszett nekem, és azt mondta, győződjek meg róla, hogy ő is annyira szereti-e az utazást, mint én – mesélte. – Ez óriási hatással volt rám, még a betegsége közepette is tudta, mennyire fontos ez nekem…”

Az elmúlt egy évben járt és randizott Jordániában, Cipruson, Törökországban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, Szlovéniában, Norvégiában, Izlandon, a portugál Azori-szigeteken, Marokkóban, Tunéziában, Mauritániában, Szenegálban, Gambiában, Namíbiában és Dél-Afrikában.

Tapasztalatairól blogján, valamint a Facebookon és az Instagramon posztol, és nem felejt el biztonsági tanácsokat sem megosztani, amelyek sok egyedül utazó nő számára jól jöhetnek.

Szerinte ugyanis a nőknek különösen oda kell figyelni a biztonságra. Épp ezért az alábbi dolgokat mindig szem előtt tartja, miközben a világot járja:

  • Megosztja a tartózkodási helyét a barátaival.
  • Nem iszik sok alkoholt.
  • Gondoskodik arról, hogy a telefonja fel legyen töltve.
  • Használ egy fuvarmegosztó alkalmazást, hogy bármikor ott tudjon hagyni egy randit.
  • A férfiakkal a társkereső alkalmazásokon keresztül kommunikál, és nem adja ki a telefonszámát, csak személyes találkozás után.
  • Azt sem engedi meg soha, hogy elmenjenek oda érte, ahol épp megszállt.
  • Arra biztatja a nőket, hogy ha randiznak, nyilvános helyekre beszéljék meg a találkozókat, és legyenek óvatosak, hogy kihez fordulnak útbaigazítást kérve.

James 2022 tavasza óta nem tért vissza az Egyesült Államokba. Még több hónapos afrikai utazást tervez, mielőtt Ázsiába, Ausztráliába és Dél-Amerikába indulna. Egyelőre nem talált társat, de nyitott egy olyan barátra, aki másik országban él, ugyanakkor nem ez határozza meg az utazásait, pusztán élvezi, hogy felfedezheti a világot.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top