nlc.hu
Utazás

Számít-e egy balesetnél, hol ülünk a buszon?

A szakértő elmondta, számít-e egy balesetnél, hol ülünk a buszon

A legfontosabb, hogy kössük be a biztonsági övet, ha buszon utazunk.

Az utasok közül 35-en már Magyarországon vannak, hat szlovák kórházban pedig 23 utast ápolnak még különböző súlyosságú sérülésekkel a hétfőn történt, egy halálos áldozatot követelő szlovákiai buszbaleset után. Közülük heten vannak intenzív osztályon, de jelenleg senki sincs közvetlen életveszélyben.

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt buszbaleset helyszínén 2023. május 15-én

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt buszbaleset helyszínén 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok

A szerencsétlenség kapcsán a Fókusz annak járt utána, mennyire vannak biztonságban a buszokon az utasok, és hogyan javíthatunk ezen mi magunk is. Pencz Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete személyszállítási tanácsának elnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy kapcsoljuk be a biztonsági övet. Így jelentősen csökkenteni lehet a sérülések esélyét, de jogszabály is előírja a használatát.

Arra a kérdésre, hogy egy balesetnél számít-e, hogy a busz melyik részén ülünk, a szakember szerint nem lehet egyértelmű választ adni. Mint mondta, a megerősített karosszéria borulás esetén sem roppan össze, és a mai buszokban mindenhol egyformán biztonságban vannak az utasok. Pencz Zoltán szerint mondhatjuk, hogy ha valaki hátul ül egy frontális ütközésnél, akkor nagyobb biztonságban van, de egy oldalütközésnél már teljesen más a helyzet.

„Higgyék el, ezek az autóbuszok annyira biztonságosak, hogy benne ülőket nagyon nagy eséllyel megvédik” – jelentette ki. Hozzátette, hogy vannak extrém esetek, mint amikor híd lábának csapódik a jármű, de ezeket nem lehet kivédeni – utalt a szakember a veronai busztragédiára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top