nlc.hu
Utazás

Több száz döglött tengeri csillagot találtak a parton

Több száz elpusztult tengeri csillagot sodort partra a víz, a lakosok aggódnak

Több száz tengeri csillagot sodort partra a víz múlt hétvégén. Az eset nem egyedi, ugyanis több helyen is észlelték a jelenséget. A kormányhivatal szerint a legfőbb ok a természetes algavirágzás lehet, azonban ezt a lakosok, illetve a halászok is fenntartással kezelik.

Furcsa jelenséggel szembesültek a Margate közelében lévő Palm Bay homokos partjain, ugyanis több száz elpusztult tengeri csillagot sodort partra a víz – írja a Mirror.

Több száz tengeri csillag fekszik a homokban Saltburnben, 2023. március 29-én, az angliai Saltburn-by-the-Sea-ban. A tengeri szén részben a víz alatti rétegek eróziója miatt, de a szénbányákból származó hulladék lerakásának történelmi következményeként is megtalálható a strandokon.

Több száz tengeri csillag fekszik a homokban Saltburnben, 2023. március 29-én, az angliai Saltburn-by-the-Sea-ban. A tengeri szén részben a víz alatti rétegek eróziója miatt, de a szénbányákból származó hulladék lerakásának történelmi következményeként is megtalálható a strandokon. (Fotó: Ian Forsyth/Getty Images)

A múlt hétvégén a lakosok, illetve a turisták észlelték a jelenséget, azonban a délkeleti partvidéken már korábban is előfordult hasonló, főleg a rossz időjárás után. 

2009-től 2011-ig például több ezer élőlényt, köztük rákokat, tengeri csillagokat, homárokat és szivacsokat is partra sodort a víz. 2018-ban egy hétig fagyos és viharos volt az időjárás, majd ezt követően több ezer tengeri csillag, hal és sün lepte el a Ramsgate-i strandokat az Egyesült Királyságban.

Andrew Cabrinovic, a Természettudományi Múzeum kurátora akkor azt mondta, hogy a legvalószínűbb magyarázat a jelenségre a viharos időjárás, azonban a dagályok változása, az erős szél és a tenger hullámzása is nagy szerepet játszik, abban viszont egyetértett, hogy ilyen mértékű partra vetődés nem történik túl gyakran.

Hasonló eset történt az észak yorkshire-i Marske by the Sea egyik strandján. Sharon Bell fotós, éppen akkor sétáltatta a kutyáját. Elmondása szerint több ezer elpusztult halat, homárt, kagylót és tengeri csillagot látott, de olyan is megesett, hogy delfinek sodródtak a partra. Hozzátette, hogy az elmúlt 12 hónapban ez már a harmadik ilyen eset.

A kormányhivatal szerint a legvalószínűbb ok az algavirágzás lehet, azonban ezzel sok lakos, köztük a halászok sem értenek egyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top