nlc.hu
Utazás

A Magyar Hegymászószövetség kommunikációs vezetője Suhajda Szilárdról

„Ha valaki kint tölti az éjszakát a szabadban 8800 méteren, az egy nagyon nehéz szituáció”

A Magyar Hegymászószövetség kommunikációs vezetője bízik benne, hogy Suhajda Szilárd életben van.

„Ha valaki kint tölti az éjszakát a szabadban 8800 méteren, az egy nagyon nehéz szituáció, ha nincs nála oxigén. Ennél többet nem is tudnék és nem is szeretnék mondani. Hogy életben lehet-e még? Bízunk benne!” – mondta
Pintér László, a Magyar Hegymászó Szövetség kommunikációs vezetője, a Mozgásvilág szakírója Suhajda Szilárd helyzetéről az Infostartnak.

Ahogy az nlc is megírta, úton van Suhajda Szilárdért a 3 serpából és egy helikopterből álló csapat, a hegymászó pontos pozíciója ismert, mintegy bő 50 méterrel tartózkodik a Mount Everest csúcsa alatt, csak azt nem tudni, élve-e, bár erről felesége az elmúlt órákban úgy fogalmazott: „kevés a reális esély”.

Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül akarta elérni a Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak még nem sikerült tiszta mászással elérni ezt a csúcsot. A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít. A sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy „sportszerű” megmászása.

Pintér  az Infostartnak elmondta, úton van a csapat, adott esetben 12 óráig vagy akár több ideig is tarthat a mentőexpedíció. A körülmények nem ideálisak, erős szél fúj, de „három erős serpa kolléga dolgozik az odajutáson oxigénpalackkal”.

Szerdán tudtak utoljára kapcsolatot létesíteni Suhajda Szilárddal 8795 méteres tengerszint feletti magasságban a bizonyos Hillary-lépcsőnél. Szinte ugyanott meg is pillantották csütörtökön „nem jó állapotban”, ennek a birtokában kezdték el a szervezőmunkát.

Suhajda Szilárd a hegyen

Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top