nlc.hu
Utazás

Zöldre változott a Canal Grande

Zöld színű lett a velencei Canal Grande vize – megdöbbentő fotók

A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. Elképzelhető, hogy környezetvédelmi aktivisták okozhatták.
Velence

Zöldes színben fluoreszkált vasárnap Velence fő csatornájának, a Canal Grandénak a vize a Rialto híd közelében. A hatóságok vizsgálatot indítottak a jelenség okának felderítésére. A regionális környezetvédelmi hivatal vízmintákat kapott, és folyik a színváltozást előidéző anyag azonosítása. A velencei prefektus sürgősséggel összehívta a rendőri erőket, hogy megállapítsák, mi történt, és tanulmányozzák a lehetséges ellenintézkedéseket.

Állítólag a rendőrség azután nyomoz, hogy környezetvédelmi aktivisták érintettek-e a történtekben. Olaszországban ugyanis a közelmúltban környezetvédők műemlékeket festettek be, faszénkorommal feketére színezték a római Trevi-kút vizét, tiltakozva a fosszilis tüzelőanyagok ellen. A korábbi esetektől eltérően azonban most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Amúgy nem ez az első eset, hogy zöldre váltott a Canal Grande vizének színe. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával, így kívánva felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top