nlc.hu
Utazás

Kiderült, mennyibe kerül az Everest megmászása

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki megmászná az Everestet

A legolcsóbb túra 11 milliónál kezdődik, de a határ a csillagos ég.
Hegymászók a Mount Everesten

Sok hegymászónak – köztük a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Suhajda Szilárdnak – élete álma az, hogy eljusson a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest csúcsára. A túra azonban nemcsak elképesztő fizikai erőnlétet, hanem egy jó vastag pénztárcát is igényel: az ExpedReview utána járt, hogy mennyibe is kerül egy csúcstámadás 2023-ban.

A portál szerint a hegymászók 32 000 dollár (11 millió forint) és 200 000 dollár (69 millió forint) közötti összegre számíthatnak attól függően, hogy milyen típusú expedícióról van szó, mit tartalmaz az ár, és mennyire kényelmes körülményeket szeretnének. A számítások szerint egy 2023-as Mount Everest-expedíció átlagos ára 58 069 dollár, ami kicsivel több, mint 20 millió forint.

Az, hogy mi van benne a hegymászók által foglalt útban, sok mindentől függ. Az ExpedReview szerint a tapasztalt mászók egy része „olcsóbb” csomagot választ, ami csak az alapvető logisztikát fedezi, ennek az ára 32 ezer és 60 ezer dollár közé tehető. Nekik egyedül kell megoldaniuk a vízumot, a beutazást és az alaptáborba való feljutást is: csak ezután tudják igénybe venni a cég segítségét a csúcstámadásban.

A legtöbben azonban az „all-inclusive” opciót választják, amely többe kerül, de a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a helyi utazási cég mindent leszervez a mászónak.

Ezeknek az utaknak az ára 40 és 100 ezer dollár közé tehető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top