nlc.hu
Aktuális

Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést

A serpák órákon át kutattak utána, mindhiába, és már nincs esély arra, hogy a hegymászót életben találják. A nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték – tették közzé a hegymászó Facebook-oldalán. Mint írják, a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Suhajda nyomát, mindhiába.

Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt – Forrás: Suhajda Szilárd / Facebook

Mivel a megadott helyen nem találták a magyar hegymászót, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.

Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása” – olvasható a posztban.

Szilárd már az égi csúcsokon

– tudatta a szomorú tényt a Hóhatár Facebook-oldal.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

Az Alpoktól a Himalájáig

Suhajda Szilárd 1982-ben született Békéscsabán, és eredetileg teljesen más karrierbe kezdett. Angoltanárként hátizsákos túrázóként ismerkedett a hegyekkel. Először a Kárpátokba, majd Erdélybe és az Alpokba is elmerészkedett. 2007-ben egy baráti körrel feljutott a Mont Blanc csúcsára Franciaországban. Ez volt az első alkalom, amikor 4000 méter fölött volt, és ekkor átkapcsolt valami benne. 

Ahogy egyre több négyezres hegyre jutottam fel az Alpokban, és miután egyre több könyvet olvastam hegyi kalandokról, ellenállhatatlan vágy alakult ki bennem, hogy látni szeretném a Himalája legendás hegycsúcsait” – nyilatkozta korábban a hegymászó, aki ezt követően célba is vette a magasabb csúcsokat. 

Suhajda Szilárd 2014

Suhajda Szilárd (Broad Peak 8051 m) 2014-ben

Feladta angoltanári munkáját, és elkezdett a szenvedélyének élni. 2012-ben kijutott Ázsiába, ahol Karakorumba, Pakisztánba, a Gasherbrum I-hez és II-höz indult, ez az expedíció még nem volt sikeres. De nem adta fel, gyűjtötte a pénzt, így két évvel később teljesítette a Broad Peak-expedíciót, ami azt jelentette, hogy először jutott fel a 8051 méter magas csúcsra. A vágy ezután is csak nőtt benne, hiszen hónapokig szemezett a Kína és Pakisztán határán fekvő K2-vel, ami a maga 8611 méterével a föld második legmagasabb hegycsúcsa. 

Szilárd 2019-ig majd minden évben megkísérelte meghódítani a K2-t, mindhiába. Négy évvel ezelőtt viszont Klein Dáviddal újra nekiindultak, hogy bevegyék azt a hegycsúcsot, ami még egyetlen magyarnak sem sikerült.

Sok világhírű hegymászó leírta már a könyvében, hogy bizonyos magasság felett úgy érezte, mintha a teste elválna a lelkétől. Ezt a furcsa élményt egyrészt az oxigénhiány, másrészt a totális fizikai kimerültség okozza. Úgy kell ezt elképzelni, mint egyfajta delíriumos állapotot. A félelemérzet pedig segít abban, hogy teljes koncentrációval, felelősséggel mozogjunk a legveszélyesebb szakaszokon. A hegyek csúcsán csak néhány percig vendégeskedünk, egy expedíció egyben zarándokút is. Amikor hosszú ideig egy földöntúli helyen létezünk, a visszatérés után más szemmel nézünk a hétköznapokra” – nyilatkozta az expedíció előtt Szilárd. 

2019. július 25-én végül Szilárd egyedül, oxigénpalack nélkül felért a K2-re. Nem volt kérdés, hogy ha a Föld második legmagasabb pontját sikerült meghódítania, akkor jöhet az első és legmagasabb, a 8848 méteres Mount Everest.

Suhajda Szilárd a K2 csúcsán

Suhajda Szilárd a K2 meghódítása közben (Fotó: Facebook)

Mielőtt belevágott volna a küldetésbe, több 8000 méteres csúcsot is meghódított, ezzel készülve a hatalmas vágyára, az Everestre. 

Legutóbbi eredményeim fényében úgy érzem, készen állok a legnagyobb feladatra. Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal, megfelelő szakmai tudással és felkészültséggel, biztos háttérrel és különösen, hogy már kétszer is volt szerencsém 8500 méter fölött járni, reális képem van arról, mi vár rám odafent, palack nélküli mászóként. A K2-höz képest az Everest magassága egy újabb dimenziót jelent, de hiszem, jó esélyeim vannak” – mondta a hegymászó 2023 május elején.

A 2023-as expedíció

Május 21-én megkezdte a csúcstámadást, és elindult a Mount Everest alaptáborából. „Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a «rajtvonal» – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van, addig bármi történhet – mondta az induláskor a hegymászó. – Szerencsés vagyok, hogy a családom és barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll. Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!” 

Suhajda Szilárd sátra a Mount Everesten

Suhajda Szilárd sátra a Mount Everesten (Fotó: Facebook)

Május 24-én, szerda este Szilárd bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Azt mondta, fizikailag és mentális is jó állapotban van ahhoz, hogy tovább haladjon az Everest 8848 méteres csúcsa felé. Akkor még arról beszélt, érzi, hogy képes feljutni és biztonságban visszaereszkedni, hiszen minden hegymászásban jártas ember tudja, a csúcs elérése akkor fejeződik be, amikor a hegymászó leér a hegy lábához, tartalékolniuk kell az erejüket a visszaútra is. 

Május 25-én este lesújtó hírek érkeztek. „Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett” – írták Szilárd Facebook-oldalán. Ez még nem feltétlenül jelentett bajt, hiszen korábban is előfordult már, hogy a hegymászó két napig nem volt elérhető egy csúcstámadás közepette. Azért megjegyezték, Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje volt már úton.

Az utolsó információk szerint nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan. A Hillary-lépcsőtől a csúcs mindössze 53 méter szintkülönbség, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra volt. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. Azt nem lehetett tudni, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Suhajda Szilárd 2022

Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

A háttércsapat még aznap este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását. Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák, és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nemcsak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

Pénteken reggel indult el három profi serpából álló mentőcsapat Hillary-lépcső irányába, vagyis ahol Suhajda Szilárdot legutoljára látták. A mentőcsapat két tagját Nepál legjobbjai közt tartják számon.

A hegymászó édesapja, Suhajda Tibor az utolsó pillanatig hitt fia sikerében. „Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most enged el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok – VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, hogy szia »édesapa« újra itthon. Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket. Szeretünk és nagyon várunk HAZA! Tarts ki, erős vagy” – írta Facebook-oldalán Suhajda Tibor. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top