nlc.hu
Aktuális

Ez a mentőcsapat indult Suhajda Szilárd keresésére

Az egyik legjobb nepáli mentőcsapat indult Suhajda Szilárd keresésére

Három serpa és egy helikopterpilóta indult megkeresni a magyar hegymászót.

Pénteken reggel indult el három profi serpából álló mentőcsapat Hillary-lépcső irányába, vagyis ahol Suhajda Szilárdot legutoljára látták, munkájukat egy helikopterpilóta is segíti, Simone Moro a levegőből pásztázza azt a környéket.

A küldetés kommunikációját segítő Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény. Hozzátették, hogy a művelet haladásáról annak befejeztéig részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. Így előfordulhat, hogy lényegi információkkal 12 vagy akár 24 óráig nem tudnak szolgálni.

Az Explorersweb szakportál cikke szerint a mentőcsapat két tagját Nepál legjobbjai közt tartják számon, közülük Mikel serpa nemrég tért vissza egy másik hegymászóért, Carlos Soriáért indított mentőakcióról, Gejle serpa számára pedig rövid időn belül ez lesz a második olyan mentőakció, amelyet nyolcezer méter fölötti magasságban hajt végre. 

Gejle serpa a múlt héten egy bajba jutott hegymászót vitt le a 4-es táborba, és a mentőakcióról készült – lapozás után alább látható – videón látszik, miért tartják őt az egyik legerősebb serpának: nyolcezer méter fölött, a hátán cipel egy másik embert, miközben a kezében fogja az oxigénpalackot.

A magyar sportolót segítő háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Egy másik hegymászó csapat látta őt, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Ezután szerveztek egy csapatot az elérésére, de hozzátették: az esély, hogy még életben legyen, amikor odaérnek, nagyon csekély.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése volt teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.

A korábbi bejegyzésben azt írták: azt egyelőre nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki “tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

(via Telex/MTI)

(Kiemelt kép: Instagram/gelje_sherpa_)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top