nlc.hu
Aktuális

Klein Dávid Suhajda Szilárd tragédiájáról

Ez okozhatta Suhajda Szilárd tragédiáját a barátja, Klein Dávid hegymászó szerint

Nem féltette egykori mászótársát, mert szerinte alaposan felkészült.

Jóbarátja, Klein Dávid is gyászolja Suhajda Szilárdot. A 48 éves magashegyi mászó szerint felelőtlenség lenne bármit állítani Suhajda Szilárd tragédiája kapcsán, de az biztos, hogy a barátja sokáig volt oxigénpalack nélkül egy olyan területen, ami életveszélyes.

Klein Dávid

Klein Dávid (balra) és Suhajda Szilárd a K2 csúcsára való indulás előtt 2019-ben – Fotó: MTI/Mohai Balázs

Olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot” – nyilatkozta a Ripostnak.

Klein Dávid nem tartja kizártnak, hogy egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott: “Előfordulhatott, hogy a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódás-csere műveletét. (…) Látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt. (…) Én a lecsúszásra következtetnék“.

Klein arról is beszélt a bulvárlapnak, hogy tudott Suhajda Mount Everest-tervéről: “Legalább egy-másfél éves előkészületről lehetett szó, és egyáltalán nem féltettem őt“.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top