A légiutas-kísérők nem koffeinellenesek, csak tudják, hogy minden nyolcadik repülőgép közül egy nem felel meg a vízbiztonságra vonatkozó ügynökségi előírásoknak. A légiutas-kísérők szövetsége, a CWA azt nyilatkozta, hogy elvileg a Környezetvédelmi Ügynökség szabályozza, hogy biztonságos ivóvíz legyen a repülőgépen, ám szerintük a rendelet nem elég szigorú, és nincs kellőképpen betartatva.
Egy 2013-as tanulmány azt is kimutatta, hogy baktériumokat talált a repülőgépeken felszolgált víz „nagy százalékában”. Igaz, néhány éve a szervezet újabb szabályokat hozott a fedélzeten felszolgált víz minőségére vonatkozóan, de a gépen dolgozók szerint még ezek sem elég szigorúak. Fun fact: a helyzet azokon a gépeken a legrosszabb, amelyekkel hosszú útra utazunk.
A TikTokon is elterjedt ezzel kapcsolatban egy videó, amiben arra figyelmezteti az utasokat egy légiutas-kísérő, hogy ha lehet, ne kérjünk meleg vizet a repülőn, ugyanis sok helyen nem takarítják rendesen a víztartályokat.
„A vízforralókat a járatok között kitakarítják, de az egész (kávé)gépeket soha nem tisztítják meg… és azok a mosdók mellett vannak” – magyarázta a nő a videóban.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért probléma ez, hiszen a forralás során a baktériumok úgyis meghalnak. Ez így van, ám csak akkor pusztulnak el, ha a vizet minimum 10-15 percig forralják, a járatokon azonban ennél jóval kevesebb ideig melegítik a vizet. Szóval, ha teheted, ne rendelj teát és kávét a gépen, inkább a palackos ásványvizet vagy a gyümölcsleveket válaszd.
Furcsa ízek
A repülőn azzal is érdemes számolnod, hogy az ízérzékelés és a szaglás megváltozik, ezért az sem mindegy, hogy milyen ételeket választasz a menüről. Egy, a Lufthansa megbízásából készített kutatás szerint a sót 20-30 százalékkal, a cukrot pedig 15-20 százalékkal kevésbé érezzük intenzívnek a nagy magasságban, összességében pedig csaknem 70 százalékkal csökken az utasok ízlelése a gépen ülve. Charles Spence, az Oxfordi Egyetem Crossmodal Research Laboratory professzora szerint az úgynevezett unami ételek ideálisak a repülőgépen, ezeknek az íze sem lesz nagyon más még olyan magasan sem. Vagy sokkal finomabbnak tűnhetnek: a Cornell kutatócsoport korábbi tanulmánya szerint ugyanis a paradicsomlé, azaz a Bloody Mary fő összetevője a levegőben határozottan finomabb. A felmérés során kiderült az is, minél zajosabb volt a környezet, annál nehezebben észlelték a résztvevők az édességet. A sós jellegű ízeket (az úgynevezett umamit) azonban jóval könnyebben.
Mi az az unami?
Az umami az édes, a savanyú, a sós és a keserű íz mellett az úgynevezett ötödik íz, tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, amelynek egyik fő jellegzetessége, hogy önmagában nem jelentkezik. Megtalálható például a sajtfélékben, a paradicsomban,, a halfélékben, a spenótban.