nlc.hu
Utazás

Kerüld el a tömegeket utazáskor

Így kerüld el a nagy tömegeket a nyaralás során

A második város módszerre van szükséged, ha jól éreznéd magad a vakációdon az embertömegek kerülgetése nélkül. Eláruljuk, mi ez!

Kiruccanást tervezel a nyárra, de még nem vagy biztos benne, hogy melyik várost célozd be, mert mindenhol rengetegen vannak? Ráadásul a tömeg általában a magas árakkal is egyenesen arányos… Ilyenkor jön jól a taktika, amit második város utazásnak neveztek el. A lényege eléggé magától értetődik: ugord át a környék legnépszerűbb városát, és látogasd meg inkább a másodikat.

Ezt most ne úgy értsd, hogy a második legnépesebb várost tedd meg célpontodnak – bár a módszer valóban ebből indult, és a Budapest-Debrecen párosításra simán fel is lehetne húzni –, hanem inkább a kevésbé ismert, alulértékelt helyszíneket válaszd. Azaz

„a régió kisebb, kevesebb figyelmet kapó városairól van szó. Így például Dél-Kaliforniában San Diego egy második város, ahol Los Angeles az elsődleges. A keleti parton pedig Boston lenne a második város New York elsődlegeséhez”

– magyarázta a Huffpostnak Laura Lindsay, a Skyscanner utazási szakértője.

Egy második város talán nem az egyértelmű város turistaként, de nem szabad őket lebecsülni! Lehet, hogy nem kerültek fel a radarodra ezek a célpontok, de itt is végtelen sok látnivalót találsz, megismerheted a helyi kajákat, kultúrát és embereket – ráadásul kevesebb pénzből, több mozgástérrel és autentikusabb élménnyel.

Hová szervezz utazást akkor?

Ha nem akarnád kihagyni a nagyvárosokat, vagy az éppen aktuális Instagram-kedvenc spotokat, a bázisodnak akkor is érdemes megtenni a második városokat. Már csak azért is, mert a két helyszín közti élhető távolság (akár autóval, akár busszal vagy vonattal) még a beutazást is megkönnyíti: általában az elsődleges városokba járnak a repülők is.

Verona

Velence helyett látogasd meg Veronát Olaszországban (Fotó: Fotó: Andrea Comi/Getty Images)

Így például Olaszországban az Amalfi-part helyett szállj meg Nápolyban, és indulj onnan felfedezőútra. Vagy velencei szállás helyett Veronában keresgélj, a gondolák otthonára pedig amúgy is elég egy egynapos túra. A tengerparti utazásodat könnyítenéd meg? Lindsay a Görögországba, Spanyolországba vágyóknak Barcelona és környéke helyett Mallorcát, Santorini helyett Krétát vagy Thesszalonikit ajánlja. Horvátországban pedig Zágráb, Split vagy Dubrovnik helyett Rijekát érdemes meglátogatni.

Persze hátránya is van a módszernek. Egyes esetekben picit bonyolultabb lesz odajutni, főleg, ha olyan távol van a második város az elsődlegestől, hogy egy napra sem érdemes felkerekedni várost nézni. Mert hát a legnépszerűbb helyszín nem véletlenül olyan népszerű, így van rá esély, hogy ez esetben lemaradsz pár ikonikus látnivalóról. De ennek ellenére is lehet kielégítő, izgalmas vakációd, hiszen olyan helyeket ismersz meg, amikről mások még csak nem is hallottak. Így pedig olyan élményekkel gazdagodhatsz, amikről ők álmodni sem mertek. Ha ezzel nem lehet menőzni, akkor semmivel.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top