nlc.hu
Utazás

Eltűnt Titan tengeralattjáró

Továbbra sem találják a minitengeralattjárót, csak 40 órányi oxigénje maradhatott a Titanic roncsaihoz indult turistáknak

A napok óta zajló komplex kutató-mentő akció ellenére továbbra sem találják nyomát a Titanic roncsához tartó tengeralattjárónak, amelynek még vasárnap veszett nyoma merülés közben az Atlanti-óceánon. A legfrissebb tájékoztatás szerint a legénységnek nagyjából 40 órára elegendő oxigénje maradt, feltéve, hogy még életben vannak. Azt már ezt megelőzően közölték, hogy a kutatást kiterjesztették a mélyebb vizekre is – írja a Guardian nyomán a Telex.

Az elmúlt napokban közel húszezer négyzetkilométert fésültek már át, és az időjárási körülmények valamelyest javultak, felszállt például a köd, ami nagyban segítheti a légi kutatók munkáját. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora az esélye a fedélzeten lévők túlélésének, az illetékesek nem akartak találgatni.

Arra vonatkozóan egyébként vannak elméletek, hogy mi történhetett. A tengeralattjáróval 1 óra 45 perc után vesztették el a kapcsolatot, így valószínűleg már a tengerfenéken járt, vagy közel volt ahhoz. Az egyik feltevés az, hogy beleakadt valamibe, vagy energiaellátási, esetleg kommunikációs hiba lépett fel. A másik lehetőség az, hogy valami lyukat ütött a hajótesten. Ha ez történt, és a jármű a tengerfenéken rekedt, akkor nagyon limitáltak a lehetőségek a mentésére.

Az eltűnt tengeralattjáró a Titan nevet viseli, amelyet az OceanGate Expeditions turisztikai cég üzemeltetett.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosnak tűnik, hogy a fedélzeten jelen volt Hamish Harding brit üzletember is, aki már az űrben is járt, illetve a francia haditengerészet egykori parancsnoka, Paul Henry Nargeolet.

titan tengeralattjáró

Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency
Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top