nlc.hu
Utazás

15 tipp, hogy elkerüld a zsebtolvajokat a nyaralás alatt

15 tipp, hogy elkerüld a zsebtolvajokat a nyaralás alatt

A fortélyokat most nem fogjuk mind bemutatni. Inkább adunk pár tippet, hogy te ne legyél áldozat!

Budapest is felkerült a listára, ami a zsebtolvajokra figyelmezteti az Európába készülő turistákat. Az ausztrál Zoomlite cikke szerint az alábbi 10 európai városban találkozhatunk a legtöbb zsebessel:

  1. Barcelona
  2. Róma
  3. Párizs
  4. Prága
  5. Athén
  6. Madrid
  7. Milánó
  8. Lisszabon
  9. Amszterdam
  10. Budapest

A cikk azért megjegyzi: a lista nem azt jelenti, hogy ezek a legromlottabb városok, csupán itt találhatóak a nagy látványosságok, amik nagy tömegeket vonzanak. Ahol pedig nagy a nyüzsgés, ott a zsebesek is ügyesebben mozognak. Azt is hozzáteszi, hogy ettől még ugyanúgy fennáll a veszélye annak, hogy kipakolják az őrizetlenül hagyott táskánkat Berlinben, az apró lopások ugyanis a nagyvárosokban a leggyakoribbak.

Mindig légy résen!

Ne könnyítsd meg a zsebesek dolgát! (Fotó: Getty Images)

Nézz utána a legismertebb trükköknek!

Utazás előtt érdemes rákeresni az interneten, milyen trükkök a legjellemzőbbek a környéken. Elég a Youtube-on vagy Google-ön kutakodni, és máris megtudhatjuk, mivel próbálkoznak a leggyakrabban. A megszokott pénztárca-, táska- és óralopások mellett számos más trükk is létezik, beleértve az ATM-eltereléses technikákat, a mobiltelefon-lopásokat, a robogós rablásokat, valamint a híres párizsi Montmartre negyedben elterjedt Ó, nézd, találtam egy aranygyűrűt, a tiéd? átverést.

Sok személyes sztorit találhatunk ezekről az esetekről a weben. Légy tájékozott és már messziről felismerheted őket!

Ne hordj magadnál olyan értéktárgyat, amit megéri ellopni!

Alapszabály, hogy csak azt vidd magaddal, amit el is veszíthetsz! Azaz jobban jársz, ha a drága órát és ékszereket a szálloda széfjében hagyod. Miért utaznál egy Rolexszel és egy Bvlgari karkötővel? Hagyd őket otthon! Ott lesznek a legnagyobb biztonságban. Kevesebb csomaggal utazni azt jelenti, hogy kevesebb értéktárgy miatt kell aggódnod.

Viselj pénztartó övet és oszd ketté a pénzed!

Egy régi, jól bevált tipp: viselj pénzövet a pólód alatt és helyezd a legtöbb készpénzedet belülre. Csak egy kis összeget tarts a táskádban vagy pénztárcádban, amit a nap folyamán étteremre és közlekedésre használsz fel!

Tedd az irataidat és a bankkártyádat egy RFID-pénztárcába!

A zsebeseknek már nem kell elemelniük a tárcánkat, hogy megszerezzék banki adatainkat és személyazonosságunkat. Elég, ha közelről le tudják azt olvasni egy rádiófrekvenciás készülékkel. Szerencsére beszerezhetünk már olyan pénztárcát, amit elláttak ilyen védelemmel. Az RFID-pénztárcákban olyan technológia van, amely blokkolja a kártyákon általában megtalálható fizetésre és azonosításra használt frekvenciákat.

Okospénztárca

Szerezz be egy okospénztárcát! (Fotó: Profimedia)

Vásárolj lopásgátló hátizsákot!

Egy jó minőségű, extra védelemmel ellátott táska a legjobb útitárs.

A lopásgátló hátizsákok az alábbi funkciókkal vannak felszerelve:

  • rejtett cipzárak, amiknek köszönhetően nem tudni, hol nyílik a táska
  • ellenálló anyagból készült külső és pánt rész, hogy ne lehessen kivágni vagy levágni rólunk
  • RFID-blokkoló a táskába varrva
  • USB-csatlakozó, hogy kényelmesen tölthesd a telefonodat

Legyél különösen óvatos a népszerű látványosságok környékén!

A zsúfolt turistacélpontok azok a helyek, ahol a zsebtolvajok zsákmányukra vadásznak. Gondolunk itt a múzeumokra, emlékművekre, templomokra, terekre és a vásárlóutcákra, mint például a sokat emlegetett Las Ramblas Barcelonában.

Próbálj meg ne úgy kinézni, mint egy turista!

Elég könnyű megkülönböztetni a helyieket a turistáktól, de ezt biztos te is tapasztaltad már a saját városodban. A helyiek nem viselnek zoknit a szandálhoz, nem cipelnek nehéz hátizsákot, és nem néznek úgy körbe, mint a szarvas a reflektorfényben, miközben egy óriási térképet tartanak a kezükben. Ehelyett magabiztosan és határozottan sétálnak kis táskájukkal, esetleg kezükben egy vizespalackkal. Ennyi.

Tedd ugyanezt! Próbálj meg a lehető legjobban beleolvadni a tömegbe! Ha úgy nézel ki, mint egy helybéli, a zsebtolvajok észre sem vesznek majd. Sokkal inkább olyat keresnek, aki kilóg a sorból. A térképhajtogatás helyett például beülhetsz egy kávézóba, hogy megnézd a Google Maps-en, amit keresel. Ne légy túl feltűnő!

Légy óvatos a tömegközlekedésen!

A zsúfolt buszok, a villamos és metró a zsebtolvajok munkahelye. Kihasználják, hogy sietsz, hogy figyelmetlen vagy, és a nyüzsgésben gyorsan eltűnnek a szem elől az értékeiddel. Sokszor csak akkor veszed észre, hogy valami hiányzik, amikor már leszálltál a járműről.

A tolvaj már messze jár

A tolvaj már rég messze jár (Fotó: Getty Images)

Ne tedd a mobilodat az asztalra!

Ha kíváncsi vagy milyen fürge egy tolvaj keze, hagyd a telefonod az egyik asztalon egy szabadtéri kávézóban vagy forgalmas étteremben! Nem kell sokat várnod a kapásra.

Ne könnyítsd meg ennyire a dolgukat! Hagyd csak a zsebedben és élvezd inkább a nyaralást!

Légy különösen éber az ATM-eknél!

Valószínűleg szükséged lesz némi készpénzre a nyaralás alatt. Tudnod kell, hogy ezekben a helyzetekben vagy a legsebezhetőbb!

Először is mindig olyan ATM-et keress, ami a bankfiókon belül van és nyitvatartási időben használd! Ez több lehetséges problémát is megakadályoz. Például azt, hogy kiraboljanak, vagy ha a gép elnyeli a kártyádat, azonosítóval gyorsan visszakaphatod. Másodszor, kerüld el a borzasztóan túlárazott Euronet ATM-eket, amelyeket stratégikusan helyeznek el a frekventált helyeken. Csak a turisták használják azokat, és ezt a zsebtolvajok is tudják. Harmadszor, ha társaságban utazol, biztosítsd a társad: míg az egyikőtök pénzt vesz fel, a másik háttal neked őrködjön. Ha nem tudsz észrevétlenül elvegyülni és egyértelmű, hogy turista vagy, legalább igyekezz figyelmes turistaként megjelenni, akivel senki nem akar ujjat húzni!

Soha ne lankadjon a figyelmed!

Az ember hajlamos picit kiengedni, ha már sokadik napja járja a várost, de ne felejtsd el, hogy a tolvajok mindig éberek! Elég egy pillanat, hogy nem figyelsz és máris tönkretették a nyaralásodat. Ne vedd elő az értékeidet vagy a pénzedet, ha nem szükséges! Tartsd őket jól elzárva a táskában!

Lépj le, ha rázós a szitu!

Klasszikus figyelemelterelő trükk, hogy különféle kellemetlen szituációba kevernek az utcán sétálva: leöntenek véletlenül itallal, hangosan vitatkoznak, jelenetet rendeznek, de láttunk már arra is példát, hogy egy gyereket akartak valaki kezébe nyomni. Ezek mind arra szolgálnak, hogy kizökkentsenek és máris könnyebben elemelnek bármit.

Bízz az ösztöneidben!

Szokj hozzá, hogy figyelsz a környezetedre, és ha valami szokatlant látsz, akkor megfigyeled azt! Ha megmagyarázhatatlan okból úgy érzed, valami nincs rendben, vagy furán közelít valaki feléd, jobb, ha gyorsan elhagyod a helyszínt. Bízz a megérzéseidben! Segítenek, hogy időben reagálj egy veszélyes helyzetben.

Vigyázz az értékeidre!

Amikor utazol, nagyobb esély van arra, hogy te magad hagysz el valamit, mint hogy ellopnák tőled. Az emberek sokkal figyelmetlenebbek, amikor új rutinhoz kell hozzászokniuk. Idő kell, míg kitaláljuk, mit hova tegyünk, vagy mit vigyünk magunkkal a szállodából.

Ne csinálj káoszt a szobából, próbálj inkább rendszerezni! Ne használd az éjjeliszekrény fiókjait vagy a fürdőszobai szekrényeket!

Legyen utasbiztosításod!

Bárhová is mész, érdemes biztosítást kötni, hogy ne maradj pénz nélkül, ha mégis megtörténne a baj. Az extra anyagi biztonság sokat segíthet egy vészhelyzetben.

Forrás: via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top