nlc.hu
Utazás

A horvát idegenforgalmi törvény megdrágítja az ottani nyaralást

Kegyetlenül megdrágulhat a nyaralás Horvátországban

Hamarosan jócskán meg fog drágulni a horvátországi nyaralás.

Idegenforgalmi adó bevezetését tervezi a tömegturizmus ellen a horvát kormány. Az adót legkorábban 2025-ben vezethetik be Horvátország üdülőövezeteiben, mértékéről még nem döntöttek. Az így

Étterem a horvátországi Splitben

befolyó bevételeket a környezet védelmére fordítják majd.

Horvátország igen népszerű európai üdülőhely, 2023-ban rekordot dönthetnek az ország turizmusból származó bevételei, a horvát turisztikai minisztérium szerint. Az infrastruktúra viszont csúcsidőszakban belerokkan a tömegturizmus nyomásába. Egyre nagyobb gond a szemétszállítás, és a parttól távolabb eső, új üdülőtelepek kihasználtsága pedig egyenetlen. Emellett a környezeti fenntarthatóság kérdése is egyre sürgetőbb – írja az ADAC.

A kidolgozás alatt álló idegenforgalmi törvényben

csak egy intézkedés a sok közül a környezetvédelem javára áldozott üdülési illeték. A 2025-től tervezett idegenforgalmi adót pedig csak ott vezetnék be, ahol különösen megszenvedik a turistaáradatot, tehát a tengerparton és a szigeteken. Az üdülési illeték várhatóan az összeg a szállás típusától és az éjszakák számától függ majd,

a sarc beszedésének módjáról még nincs döntés.

Mivel Horvátország év eleje óta a schengeni övezet része, megszűnt a határellenőrzés és a hosszú várakozási idő is. Az euró bevezetése szintén megkönnyíti a beutazást az Unió többi részéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top