nlc.hu
Utazás

Bakancslistára fel: 3 csodás hazai őszi kirándulóhely

Bakancslistára fel: 3 csodás hazai őszi kirándulóhely

Ősszel a természet egy egészen más, misztikus arcát mutatja. Ilyenkor is érdemes felvenni a túracipőt, hiszen rengeteg fantasztikus hely van, ami csak felfedezésre vár.

Túrázni, a természetet felfedezni akár családdal vagy barátokkal az őszi hónapok a legmegfelelőbbek. A következő három úti cél egyikét se hagyjátok ki. Egy legalább kerüljön fel a bakancslistára – ha még nem lenne ott.

3 őszi kirándulóhely

Fotó: Unsplash

Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, tengerszint feletti magassága 700 méter. Csodaszép panorámát nyújtó kilátóhelyei miatt népszerű célpont az év minden évszakában. Több túraútvonal közül választhatunk, de semmi kétség afelől, hogy a hegy északi oldalában vezető látványos Thirring-körút a hegység egyik legizgalmasabb túraútvonala. Ezenfelül felfedezésre vár a Rám-szakadék, a Ferenczy-szikla, a Zsivány-sziklák, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék, a Pilis-tető és a Pilisszentkereszti-szurdok is. Aki a barlangtúrákat kedveli, az felkeresheti a Szenteltvízmedencés-barlangot is, ami szintén a közelben található.

Szalajka-völgy

Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye az őskortól lakott, középhegységi jellegű völgy a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét. Számos természeti látnivalóját és ipari műemlékét gyalogosan, kerékpárral vagy az erdei kisvonattal is felfedezhetjük. A Szalajka-völgy legcsodásabb és egyben legkedveltebb éke a 17 méter magas Fátyol-vízesés, ami nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége. Ahogy nyáron, ősszel is megér egy misét.

Bakonybél

A Kőris-hegy közelében, a Gerence-patak partján fekvő Bakonybél és környéke tökéletes úti cél, ha a természetben szeretnénk tölteni pár napot. A Szent-kút, más néven Borostyán-kút az 1200 fős kisfalutól mindössze egy kilométerre található, és két, fontos szerepet betöltő szentek emlékét őrzi: a legenda szerint Szent Günther és Szent Gellért is ezen a helyen töltött el néhány évet remeteként.

Ha felmásztok a 709 méter magas Kőris-hegy tetejére, a Vajda Péter-kilátót véletlenül se kerüljétek ki. 1920-ban építették, azóta többször is felújították a faszerkezetes kilátót, ahonnan mesebeli látványt nyújt a vidék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top