nlc.hu
Utazás

Ezek a világ legkisebb repülőterei

Ezek a világ legkisebb repülőterei: némelyik tényleg nagyon aprócska

A globális repülőtéri infrastruktúrának köszönhetően világszerte 41 700 repülőtér működik. Ezek között vannak egészen hatalmasak és nagyon aprók is, most az utóbbiból hoztunk egy gyűjtést.

Juancho E Yrausquin repülőtér, Karib-térség

A holland karibi szigeten található Juancho E Yrausquin repülőtér egyedülálló helyet foglal el a repülés történetében, mivel itt található a világ legkisebb kereskedelmi kifutója, ami mindössze 400 méter hosszú. Az 1963-as elkészülte után a repülőtér gyorsan felkeltette a nemzetközi figyelmet, és csak a Winairrel lehetett megközelíteni. Sajnos, amikor a George hurrikán 1988-ban lecsapott a térségre, elpusztította terminálépületüket. ám a modern rekonstrukciós technikáknak köszönhetően 2002-re vadonatúj létesítmény épült, amely ma is működik.

Juancho E Yrausquin repülőtér

Fotó: Patrick van Katwijk/WireImage

Svalbard repülőtér, Norvégia

A lenyűgöző sarkvidéki táj felett elhelyezkedő Svalbard repülőtér 1975-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Ez a bolygó egyik legkisebb és legtávolabbi repülőtere, amely Norvégia mélyén található. Noha évente csak 150 ezer utast szolgál ki a Finnair vagy a Norwegian Shuttle légitársaságokon keresztül, az apró repülőtér felejthetetlen élményt nyújt minden kíváncsi felfedező számára.

Svalbard

Fotó: Getty Images

Luang Prabang repülőtér, Laosz

A Laoszban található Luang Prabang repülőtér, amelyet 2013-ban nyitottak meg a nagyközönség számára, a nemzetközi és belföldi járatok nyüzsgő csomópontja. A világ egyik legrövidebb kifutópályájával rendelkezik, 2500 méter hosszú, de ettől függetlenül első osztályú szolgáltatásokat kínál az utazóknak.

Luang Prabang Airport

(Fotó: Getty Images)

Morgantown Municipal repülőtér, USA

A Nyugat-Virginiában található repülőteret egyetlen kereskedelmi légitársaság, a United Airlines szolgálja ki, amely közvetlen járatokkal köti össze a várost a Washington DC-ben található Washington Dulles és a pennsylvaniai Pittsburgh nemzetközi repülőtérrel. A kifutópálya mindössze 0,5 mérföld (nincs egy kilométer) hosszú.

A repülőtéren egyetlen étterem található, ahol az utasok megtekinthetik a repülők le- és felszállását.

Tenzing-Hillary repülőtér, Nepál

A repülőtér Luklában, egy kis nepáli faluban található, a repteret Edmund Hillary és Tenzing Norgay után nevezték el, ők voltak az elsők, akik sikeresen megmászták a Mount Everestet. 

A repülőtér mérete és hegyvidéki elhelyezkedése miatt a világ egyik legveszélyesebb repülőtereként tartják számon. A rövid kifutópálya igazi kihívásnak bizonyul még a legtapasztaltabb pilóták számára is.

Tenzing-Hillary

Fotó: Getty Images

St Barts repülőtér (Gustaf III Airport), Karib-térség

A St Barts repülőtér – más néven Gustaf III repülőtér – Gusztáv svéd királyról kapta a nevét, aki 1784-ben kapta meg a szigetet Franciaországtól. A repülőtér csak egy- és kéthajtóműves, legfeljebb 20 utast szállító repülőgépeket enged be. A rövid és meredek kifutópálya a tenger közelében található.

St Barts repülőtér

Fotó: Getty Images

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top