nlc.hu
Utazás

Népszerű úti célok, amiket kerülj el 2024-ben

Népszerű úti célok, amiket kerülj el 2024-ben

Az utazási szakértők szó szerint tiltólistára tették a legnépszerűbb úti célokat. Szerintük ezeket a helyeket inkább kerülni kell 2024-ben.

A Fodor’s Travel népszerű úti célokból állított össze egy tiltólistát. Szerintük ezeket a kedvelt úti célokat a tömegturizmus, a szemét, a tengerjárók okozta szennyezés miatt érdemes kerülni, hogy ezzel is óvjuk a helyek felbecsülhetetlen értékét.

A cég azt is leszögezi, hogy ezek a desztinációk fantasztikusak, de a tapasztalatok alapján a rengeteg turista miatt egyszerűen élvezhetetlen már a meglátogatásuk, ráadásul a túlzott turizmus miatt egyre több kárt szenvednek ezek a helyek.

Tiltólistás úticélok

(Fotó: unsplash)

Lássuk a listát!

Velence

Bár Velence rengeteg intézkedést vezetett be a turisták számának csökkentése érdekében, a helyzet még mindig katasztrofális. Bár csökkentették a tengerjáró hajók számát a térségben, valamit napi 5 eurós belépési díjat vezetnek be jövőre, de még így is nehéz a helyzetet kezelni.

A polgármester szóvivője korábban elmondta: a városi tanács még nem fogadta el a szükséges szabályozást, ezért a fizetős belépés kezdetét elnapolják. Hozzátette: az eljárás legalább fél évet vesz igénybe.

„Velence sokáig a víz elnyelésével foglalkozott, most pedig a turisták tömegétől fuldoklik. A látogatók folyamatosan növekvő áradata továbbra is megterheli a már amúgy is törékeny szépségű várost” – írja a Fodor’s Travel.

Athén

A Fodor’s Travel szerint félő, hogy ha a látogatószám emelkedése továbbra is ellenőrizetlenül folytatódik, a legtöbb athéni városrész kulturálisan erodálódik és fizikailag eltűnik.

Már a görögök is tettek lépéseket a helyzet javítása érdekében: az UNESCO világörökség részét képező Akropolisz korábban napi 23 000 turistát fogadott, ez a szám most 20 000-re korlátozódott.

A listára felkerült még:

  • Fudzsi-hegy, Japán, amit a hegymászók tömege veszélyeztet
  • kaliforniai San Gabriel-hegység nemzeti emlékműve a szemetelés és graffitik miatt
  • vietnami Ha Long-öböl a turistahajók okozta szennyezés miatt
  • Gangesz folyó Indiában
  • chilei Atacama-sivatag

A tavalyi listán szerepelt Barcelona, Párizs és Dubrovnik is, az idei listán az európai helyek közül helyett kapott: Albánia, Bergen, Segesvár, valamint Európán kívüliekként Srí Lanka és a Zöld-foki-szigetek szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top