nlc.hu
Utazás

Gazdálkodó lett a tinédzser, hogy rászoruló családoknak segítsen

Szülei farmján kezdett el kertészkedni a tinédzser, hogy friss zöldséget ehessenek a rászoruló családok

Évről-évre jobb a termés, köszönhetően annak, hogy a fiatal lány nem veszi fél vállról a növénytermesztést.

Mindenki számára fontos lenne, hogy egészségesen tudjanak étkezni, de sajnos nem mindenki jut hozzá a friss alapanyagokhoz, különösen a hátrányos helyzetű közösségekben élők.

Lauren Schroeder ezzel akkor szembesült, amikor 14 évesen önkéntesként dolgozott egy nonprofit szervezetnél. A rászoruló családok becsomagolt zöldségeket, illetve konzerveket kaptak a friss termények helyett.  A tinédzser ezután úgy döntött, hogy otthon növénytermesztésbe fog, és a megtermelt zöldségeket szerény körülmények között élő embereknek adományozza. 

A szülei farmján egy fél hektáros területet kerített el magának, és ugyan édesanyja támogatta a tervét, figyelmeztette, hogy nagy munkát vállalt magára. Szerencsére a fiatal lány mögé beállt egy szervezet, az ő segítségükkel sikerült vetőmagokat és eszközöket vásárolnia.

„Rengeteget kutakodtam az interneten, hogy kiderítsem, mit hogyan kell csinálni, melyik növénynek van szüksége árnyékra, melyiknek több vízre, és mikor a legjobb betakarítani a különböző zöldségeket” – mondta. Mivel Iowa államban a nyarak nagyon forrók és szárazak, naponta kellett öntöznie a növényeket. „Mindennap körülbelül két-három órát vett igénybe a kertészkedés a softball edzés előtt vagy után” – tette hozzá.

Lauren Schroeder

Fotó: ABC News

Szerencsére a munkájának meg lett a gyümölcse, több mint 18 kilogramnyi zöldség termett a kertjében az első szezonban, és ezt nyolc helyi jótékonysági szervezet között osztotta szét, jutott a terményekből élelmiszerbanknak, ingyenkonyhának és egy idősek otthonának is.  „Nagyon jó érzés volt tudni, hogy így bárki, aki friss zöldségre vágyik, hozzájuthat. Egyértelmű volt, hogy folytatni akarom.”

2023-ban Lauren Schroeder már egy hektáron gazdálkodott, és bővítette is a termesztett növények sorát, ezúttal gyógynövényeket, sütőtököt, karfiolt és chilipaprikát is termesztett, és több mint háromtonnányi zöldség volt a mérleg a szezon végén. Mielőtt 2025-ben főiskolára megy, az a cél, hogy még tovább növelje a megtermelt zöldség mennyiségét. 

Jó, ha mások segítenek neked, még jobb, ha te segítesz másoknak. Ez az, ami engem igazán boldoggá tesz

 

– nyilatkozta egy helyi televízióscsatornának.

(via My Modern Met)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top