nlc.hu
Utazás

Csalódást keltő turistalátványosságok

Ezek a legnagyobb csalódást keltő turistalátványosságok

Csalogató fotókkal és programokkal vonzzák ezekre a helyekre a turistákat, akik a legtöbbször csalódottan és kiábrándultan távoznak.

Bizonyára sokunkkal megeshetett már, hogy bár nagyon vágytunk már látni egy bizonyos nevezetességet a világban, amikor odaérünk, egy kis csalódottság fogott el bennünket. Hogy miért is okozhat keserédes érzéseket bennünk egy látványosság, annak több oka lehet. Cikkünkben pedig mindegyik eshetőségre mutatunk is egy példát. Íme tehát a világ 17 legnagyobb csalódást okozó helyszínei, legalábbis a Reddit-felhasználók szerint!

Sok turista nem tudja, hogy a város szinte ráépült a piramisokra (Fotó: Getty Images)

Sok turista nem tudja, hogy a város szinte ráépült a piramisokra (Fotó: Getty Images)

Piramisok Gízában

Rengeteg felhasználó a piramisokat igazi turistacsapdának írta le. Véleményüket azzal indokolták, hogy az utcai árusok rámenőssége és a lopások veszélye szinte élvezhetetlenné tette a világörökség egyik csodájának a felfedezését. Ha ez még nem lenne elég, egy hozzászóló arra is panaszkodott, hogy a környéken néhány kilométerenként még rothadó szamártetemeket is látott. A probléma tehát nem a piramisokkal, hanem az őket körülvevő atmoszférával van – legalábbis a felhasználók szerint.

Plymouth-szikla

A Plymouth Harbor partján található Plymouth-szikla az a hely, ahol 1620 decemberében partra szállt William Bradford és a Mayflower utasai, a Plymouth kolónia alapítói. Akik ide látogatnak, vegyes érzésekkel távoznak a felhasználók szerint. Sokan ugyanis hajlamosak csalódni a szikla mérete miatt, míg mások megkérdőjelezik a sziklamint tényleges történelmi műtárgy hitelességét.

Pier 39, San Francisco

A Pier 39 egy népszerű bevásárlóközpont és turisztikai látványosság, amely egy mólón épült fel. A hely szépsége szintén megosztotta a felhasználókat. Míg egyesek igencsak élvezték az helyszín nyújtotta lehetőségeket, addig mások haszontalan kacatok eladóhelyének nevezték.

Általában nem ilyen gyönyörű az idő a Stonhenge környékén (Fotó: Getty Images)

Általában nem ilyen gyönyörű az idő a Stonhenge környékén (Fotó: Getty Images)

Stonehenge, Skócia

„Senki se jöjjön Angliába csak azért, hogy megnézze a Stonehenge-t!” – figyelmeztet mindenkit egy másik felhasználó, utalva arra, hogy nagyon elkeseredett lesz az, aki ezt a helyet választja magának úti célul. Akik itt jártak, azt tanácsolják azoknak, akik a régmúlt idők hangulatát szeretnék visszaidézni, inkább látogassanak el a környék településeire.

Mount Everest, Nepál

Bár a Mount Everest egy igazán izgalmas desztináció lehet a kalandkedvelők számára, az egyik redditező szerint a hegyvidék tele van szeméttel, halottakkal, ráadásul a túrák eszméletlenül drágák. Így nem is csoda, hogy sok ember számára óriási csalódást okoz.

Mount Rushmore, Dél-Dakota

Eredetileg a helyszín az őslakosok szent helye volt, később az Amerikai Egyesült Államok nemzeti emlékhelyet és egy szoborcsoportot épített a helyből. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték bele. Bár első hallásra igencsak lélegzetelállítónak tűnhet a remekmű, a látogatók egy része inkább vandalizmusnak és egy ősi hely megrongálásának tekinti a szoborcsoportot.

Hatalmas tömegnyomor van a parkokban világszerte (Fotó: Getty Images)

Hatalmas tömegnyomor van a parkokban világszerte (Fotó: Getty Images)

Disneyland (Világszerte)

A Daily Mail értekezése szerint a Disney-parkok évente több, mint 100 millió látogatót vonzzanak. Az elégedetlen internetezők szerint azonban óriási idő és pénzpocsékolás idelátogatni.

Cloud Gate, Chicago

A Cloud Gate egy tükröződő, óriásbabnak tűnő köztéri műalkotás a Millennium Parkban. Az installáció bár rengeteg látogatót vonz évente egyedülálló kialakításának köszönhetően, egy helyi lakos szerint semmi különös sincs benne. Egy fotót azonban megér.

Mona Lisa, Párizs

Naponta körülbelül 30 000 turista látogat el a franciaországi Louvre-ba, hogy megcsodálja Leonardo Da Vinci mesterművét. Az élményt azonban teljesen elrontja, hogy hatalmas tömegnyomor van a festmény előtt. Ha ez még nem lenne elég elrettentő, sajnos a festmény jóval kisebb, mint arra a legtöbben számítanak.

Kínai nagy fal

Bár az UNESCO 1987-ben felvette a világörökség részei közé a kínai nagy falat, az azt meglátogatók egy része nem volt elégedett a hely nyújtotta élménnyel. Ennek oka a sok szemét, a rengeteg átépítés, a túl sok turista és a meredek szakaszok.

Rengeteg elrettentő történetet hallani a Times Square-ről (Fotó: Getty Images)

Rengeteg elrettentő történetet hallani a Times Square-ről (Fotó: Getty Images)

Times Square, New York

A New York városában található Times Square kapta az egyik legtöbb szavazatot a redditezőktől, mint a világ legnagyobb turistacsalogató helyszíne. Hogy miért érdemelte ki ezt a megtisztelő helyezést? A hozzászólók túlzsúfoltnak és túlárazottnak írták le, nem beszélve arról, hogy rengeteg furcsa ember is megfordul arra.

Guinness Storehouse, Dublin

A világ minden tájáról rengeteg sörkedvelő érkezik a dublini gyárba, hogy megkóstolják a termékeiket és megismerjék az ottani folyékony kenyér történetét. Bár az élmény kielégítő a látogatók szerint, kicsit busás árat kérnek el érte, így a körtúra végén nem csak a sörtől lesz keserédes szájízünk.

Pisai ferde torony

A ferde toronyról bár számos humoros fotót találhatunk az interneten, a turisták szerint mást nem is nagyon lehet a városban csinálni, mint ellőni egy-egy jó képet. Nehezményezik például, hogy a torony nem is olyan ferde, mint ahogyan azt gondolnánk (tériszonyosként azért meg lehet érezni, jómagam fel sem mertem állni a torony legfelső szintjén – a szerk.). Szintén elrettentőnek tartják, hogy nincs reptér a közelben, a város pedig egyáltalán nem éri meg az odavezető hosszú utat.  

Boszorkány Múzeum, Salem

Aki látott már néhány Scooby Doo-részt, biztosan emlékszik a salemi boszorkány epizódjára is. Gyerekkorunktól kezdve tudjuk tehát, hogy Salembe csak az menjen, aki kedveli a paranormális történeteket. A múzeumba azonban nem érdemes ellátogatni, ugyanis nem éri meg az árát – legalábbis a hozzászólók szerint.

Hiába a korlátozások, a korallzátonyok már sosem lesznek olyanok, mint régen (Fotó: Getty Images)

Hiába a korlátozások, a korallzátonyok már sosem lesznek olyanok, mint régen (Fotó: Getty Images)

Maya Bay, Phi Phi szigetek

A fehér homokos öböl is sokaknak csalódást okozott Phi Phi Leh szigetén. Bár a környéket egy ideig lezárták, hogy védjék a korallzátonyokat, a felhasználók szerint ez már édeskevés, a turisták teljesen elpusztították a hely természetes szépségét. Már sosem lesz olyan, mint amilyen volt.

Capilano Suspension Bridge, Vancouver

A függőhíd megtekintése majdnem 30 ezer forintba kerül az odalátogatóknak, amely elég húzós ár ahhoz képest, hogy a közelben ingyenesen is megtekinthető egy szinte teljesen ugyanolyan építmény.

Las Vegas, Nevada

„Ami Vegasban történik, az ott is marad” – tartja a mondás. Nem csoda, hogy sok legénybúcsús és lánybúcsús csapat érkezik ide, hogy bulizzanak egyet az esküvő előtt. Az emberek azonban sokszor felesleges őrültségeket csinálnak, amikor idejönnek, tönkretéve barátságokat és párkapcsolatokat. Mindezek mellett érdemes vigyázni arra is, hogy a szállodák arra vannak berendezkedve, hogy kicsalják az ember összes pénzét.

Ez egy nagyon szerencsés szög, ilyen fotót valószínűleg nem tudunk majd készíteni (Fotó: Getty Images)

Ez egy nagyon szerencsés szög, ilyen fotót valószínűleg nem tudunk majd készíteni (Fotó: Getty Images)

+1 Oia, Santorini

Bár úgy tartják, hogy Oia az egyik legszebb város Santorini szigetén, hatalmas csalódást okozhat az idelátogatóknak. Bár a sziget tele van gyönyörű tengerpartokkal és hangulatos éttermekkel, nagy hibát követ el az, aki csak ebbe a városba látogat el. A helyet ugyanis kék-fehér házak tömkelegével reklámozzák. Amikor azonban odajut az ember, csalódottan kell megállapítania, hogy csak bizonyos szögekből fényképezve érheti el ezt a hangulatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top