nlc.hu
Utazás

Az Alaszka-háromszög

Több mint húszezer ember tűnt már el a titokzatos Alaszka-háromszögben

A Bermuda-háromszög rejtélyét mindenki ismeri. Jóval kevésbé közismert azonban, hogy Alaszkában is létezik egy terület, ahol emberek ezreinek veszett már nyoma.

Az Alaszka északi részén található Barrow városától Anchorage-ig és Juneau délkeleti régiójáig terjedő területen, vagyis az Alaszka-háromszögben az elmúlt évtizedekben becslések szerint nagyjából 20 ezer ember tűnt el  megmagyarázhatatlan módon. Akadtak köztük tájékozatlan turisták, romantikázni vágyó párok, tapasztalt túrázók és repülőgépek pilótái, illetve utasai is.

Az egyik legismertebb és legrejtélyesebb eltűnés éppen egy légi járathoz kapcsolódik. 1950-ben egy 44 utast szállító USAF C-54-es katonai repülőgép tűnt el nyomtalanul a területen. 

Alaszkai táj

Alaszkai táj (Fotó: Wikimedia Commons)

Az évtizedek folyamán persze számos teória született, melyek igyekeznek magyarázatot adni az eltűnésekre. Egyesek szerint a sűrű erdők, a vadvilág és zord időjárási viszonyok, mások szerint a területen sűrűn előforduló sebes folyók, gleccserek, lavinák és a jégben rejtőző hasadékok szedik áldozataikat.

Vannak, akik a híres Bermuda-háromszöghöz hasonló energiaörvények létezésében hisznek, amelyek állítólag megzavarják a navigációs műszereket, térbeli és időbeli anomáliákat okozva. De léteznek az őslakos folklórból származó legendák is, melyek különféle természetfeletti lényeknek és szellemeknek tulajdonítják az eltűnéseket.

A hatóságok és az önkéntes kutatócsoportok fáradhatatlanul dolgoznak minden egyes eltűnés alkalmával. A hatalmas, nehezen megközelíthető és átjárható terület azonban hatalmas kihívást jelent a kutatási és mentési műveletek során. Az elhivatott mentőcsapatok tagjai gyakran saját életüket kockáztatják az egy-egy eltűnt személy felkutatására tett kísérletek során. És bár a szélsőséges körülmények között a hagyományos módszereket, illetve a legkorszerűbb technikákat is bevetik, gyakran mégis zsákutcába kerülnek. Az Alaszka-háromszög pedig továbbra is őrzi félelmetes rejtélyeit.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top