nlc.hu
Utazás

Körbetekerte a Földet egy magyar házaspár

Felmondott a munkahelyén egy magyar házaspár, hogy körbebiciklizzék a Földet – 4 év után tértek csak haza

Azt, hogy elindulnak a vakmerő túrára, egyetlen éjszaka alatt döntötték el.
világutazó házaspár

Egy magyar házaspár sokak álmát valósította meg. Zita és Árpi hátrahagyott mindent, és szabadon, egymásra utalva nekivágtak az ismeretlennek. Felmondtak a munkahelyükön, lezárták a függőben lévő ügyeiket, és 4 millió forinttal, szerelmesen eltekertek a világ végére. A 2 évre tervezett nászútból végül több mint 4 év lett. Mint a Fókusz riportjából kiderül, az 1550 nap alatt 46 országban jártak, 40 143 kilométert tettek meg. Világ körüli nászútjukra 2011-ben indultak, és csak 4 évvel később, 2015-ben tértek haza. 

Útjuk során több ezer emberrel találkoztak, és az esetek nagy részében pozitívak voltak a tapasztalataik. „Maga az egész világ, maga az emberiség nem veszélyes. Az emberek nem rosszak. Ők pont, hogy befogadni akarnak, megvendégelni akarnak, kedvesek akarnak lenni. Alapvetően az emberek vendégszeretőek, és ez mindenkire igaz. Nemre, korra, vallásra, bármilyen hovatartozásra tekintet nélkül. Az emberek kedvesek és jók, és ezt megtapasztalni fantasztikus volt” – mesélte Zárug Zita.

„Ez egy hatalmas tanulsága volt az útnak, hogy tényleg több ezer emberrel találkoztunk, és nem arról volt szó, hogy bántani akarnak. Mindenki adni akart, kíváncsi volt, szeretetteli, érdeklődős, segítőkész. Rengetegszer behívtak magukhoz az emberek. Volt, hogy csak beszélgetni, volt, hogy ebédre, volt, hogy ott marasztaltak napokig” – tette hozzá Harkányi Árpád.

Az indulást amúgy félévnyi felkészülés előzte meg. Beszereztek egy-egy kerékpárt, majd jöhettek a kempingfelszerelések. Árpád szerint ugyanannyi holmit kell pakolni 2 évre, mint amennyit 2 hétre vinne az ember. 

Elárulták, napi 3533 forintot költöttek fejenként 1550 napig, ez mintegy 11 millió forint. „Mi 4 millió forinttal indultunk el, és ezt a maradék hetet a 4 év alatt ketten kerestük szőlőszedéssel, a saját fotóink, a naptárak és képeslapok kiadásából, valamint rengeteg újságcikket írtunk” – árulta el Árpi.

A házaspár arról is beszélt, hogy olyan szabadságot adott nekik, hogy nem várta otthon őket semmi és senki, addig utazhattak, amíg jól esett nekik, és nem volt hazaútra szóló repülőjegyük. Szerintük ezt a fajta utazást mindenkinek egyszer az életében ki kell próbálni.

Családjuk azóta már bővült: 3 gyermekük született, így a kalandok azóta az életükben kissé átalakultak.

Kiemelt fotó forrása: RTL  / Fókusz – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top