nlc.hu
Utazás

Szuper programok, ha tavasszal utazol Máltára!

Csobbanj bele a tavaszba! – Szuper programok, ha húsvétkor utazol Máltára

Máltára nem csak nyáron, hanem tavasszal is érdemes ellátogatni. Ezernyi okot tudnánk felsorolni, hogy a szépségekben gazdag szigetre látogassunk, ám most csak néhányat emelünk ki. Érdemes elővenni a bőröndöt!
(fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

(fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

A Földközi-tenger szívében elhelyezkedő Máltai-szigetek tavasszal és kifejezetten húsvétkor is varázslatos. Ráadásul alig két órát kell repülni, hogy a tengerparton, meseszép környezetben barangoljunk és igyunk meg egy pohár bort. Málta tökéletes célpont az egész családnak, hiszen tengerparti kalandok, természeti és történelmi látványosságok és pazar wellness részlegeket kínáló hotelek várnak a turistákra. Így aztán egy hosszú hétvégére, vagy akár egy kéthetes nyaraláshoz is remek úti cél.

Március vége és április még messze van a turistaszezon csúcspontjától, így azoknak is szuper élményt nyújt Málta, akik nehezen viselik a hatalmas tömeget.  Áprilisban a legtöbb napon meleg, napsütésben gazdag az időjárás, de természetesen előfordulhatnak szelesebb, esős napszakok. A hőmérséklet általában 13 és 20 Celsius fok között mozog, a tenger pedig 15-16 fokos. A nappalok már hosszabbak, naposabbak és melegebbek áprilisban.

Málta Kék Lagúna

A Kék Lagúna (fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

Túrák tavasszal

Málta? Akkor Kék Lagúna! A legtöbb útikalauz első néhány sorában találkozhatunk ezzel a természeti gyönyörűséggel, ahol álomszép türkizkék a víz, a homok pedig vakítóan fehér. A Máltához tartozó Comino sziget szinte teljesen lakatlan. Mégis millióan megfordultak már ott, a Kék Lagúna miatt. A sziklás domboldalon bérelhető székeket is találunk, de a plédünket, vagy a törölközőnket bárhová ledobhatjuk. A strand ingyenes ugyan, de a korábban említett székekért már fizetni kell. A Kék Lagúnát szervezett hajókirándulással érdemes felkeresni. A hajók általában a Szent Pál öböl, Mellieha és Málta északi vége mellet elhaladva érkeznek meg a lagúnához.

Mellieha

Mellieha (fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

Történelmi csodák

Kicsit sem túlzás azt állítani, hogy ha eldobunk egy követ Máltán, akkor biztosan eltalálunk egy történelmi csodát, szabadtéri múzeumot. Egészen pontosan 320(!) történelmi emlékmű van az országban, ebből három UNESCO világrörökségi helyszín. Lássuk melyek ezek!

  • A megalitikus templomokat i.e. 3600 és i.e. 2500 között emelték és használták. Az újkőkorszak látványos és misztikus épülete.
  • A Ħal Saflieni hipogeum egy elképesztő földalatti temetkezési komplexum, ahol egy eltűnt civilizációt fedezhetünk fel. A helyet i.e. 4000 és i.e 1500 között használták. Közel van a Nagykikötőhöz, és teljesen véletlenül fedezte fel egy kőfaragó még 1902-ben. 
  • Valletta Málta fővárosa és kevesebb, mint hétezer ember lakja. A legjobb, ha gyalogtúrán fedezzük fel, a leghosszabb sem több három óránál. Itt találhatjuk a Szent János-társkatedrálist, a miniszterelnöki palotát és a Barakka kerteket csodás kilátással.
Ggantija

Ggantija megalitikus ikertemplom (fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

A kultúra ölelésében

  • Idén március 13 és május 31. között rendezik meg Máltán a Maltabiennale.art fesztivál, amely sok száz kulturális programmal várja a látogatókat.
  • Tavasszal, pontosabban április 19-21 között várja a fesztiválozókat a Dark Malta Fesztivál, amelyen a gót, és az industrial zene nemzetközi sztárjai lépnek majd fel.
  •  Ha pedig valaki kitolja az utazását júniusra, akkor nemcsak a tengerben lubickolhat, hanem Ed Sheeran koncertjét is élvezheti.
Valletta

Valletta (fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

Királyi vendéglátás

Mindenki szereti, ha üdülés közben kényeztetik. Máltán a látnivalók mellett a királyi bánásmódot is élvezhetjük. Mindenféle pénztárcára szabott szálláshelyet megtalálunk a butik hoteltől, a tengerparti kisházakon át az ötcsillagos, palotákból lett luxus szállodákig. A kettesben utazóknak még olyan szálloda is kínál szobát, ahová csak felnőttek jelentkezhetnek be. Máltán igazán finom tengeri ételeket kóstolhatunk, és nem elhanyagolható tény az sem, hogy a Michelin guide már több mint 30 helyi éttermet tűntetett fel az ajánlójában, ráadásul ebből 6-ot egy-egy csillaggal is méltatott.

Barrakka kert

Barrakka kert (fotó: Máltai Turisztikai Hivatal)

A királynő nyomában

II. Erzsébet és családja 1949 és 1951 között Máltán élt. Akkoriban Erzsébet még csak egy „gondtalan” hercegnő, a férje pedig a tengerészet tisztje volt. A 2022-ben elhunyt uralkodó sokszor beszélt arról, hogy élete legszebb éveit itt, vagyis Máltán töltötte. Nem csoda, hogy 1952 és 2022 között összesen hat alkalommal utazott vissza a szigetre.

Fülöp és Erzsébet a Villa Guardamangiában élt, amely egy hat hálószobás épület. Mára azonban elvesztette régi fényét. A házat 2019-ben a Máltai Kormány vásárolta meg, azzal a szándékkal, hogy felújítsák és megnyissák az látogatók előtt.

A cikk a Máltai Turisztikai Hivatal támogatásával valósult meg. További hasznos ötletekért és máltai inspirációkért keresse fel a VisitMalta.com oldalát.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top