nlc.hu
Utazás

Vonatokon élő német tini

Elköltözött otthonról, másfél éve vonatokon él egy német tini

Modern nomádként „tengeti” az életét, beutazva az országot
vonat

Míg a 17 évesek többsége még nem is gondol arra, hogy elhagyja a családi fészket, Lasse Stolley már több mint másfél éve megtette ezt. Meggyőzte a szüleit, engedjék meg neki, hogy elhagyja a fockbeki otthonukat, hogy belevágjon egy egyedülálló vonatos kalandba. Az elmúlt másfél évben a német tini lényegében vonatokon élt, bejárta az országot. Napközben kódolóként dolgozik a vonatokon, éjszaka pedig ott is alszik.

 „Már másfél éve élek vonatokon digitális nomádként” – mondta Lasse. „Éjszaka a mozgó Intercity Express vonaton alszom, nappal pedig programozóként dolgozom a vonaton ülve, miközben utasokkal van tele. Az ország egyik végéből a másikba utazom. Bejárom így egész Németországot” – mesélte.

2022-ben adta a fejét a vonatozós életmódra. A holmija egy részét eladta, a maradékot pedig egy 36 literes hátizsákba pakolta, amit azóta is magával hord. Életstílusának elengedhetetlen része a minimalizmus és az, hogy ellenáll az új dolgok megszerzése iránti vágynak, hiszen mindent magával kell vinnie, bárhová is megy. Nem mindig könnyű, de megtalálta a módját, hogyan működhet így az életformája.

„A minimalista életmód központi eleme az a kihívás, hogy ne halmozzak fel egyre több dolgot. A legfontosabb dolog a laptopom és a zajszűrős fejhallgatóm, amelyek legalább egy kis magánéletet biztosítanak a vonaton” – árulta el.

Mikor eldöntötte, hogy el akar költözni otthonról, hogy nomád életmódra váltson, Lasse Stolley regisztrálta magát vasúti kedvezményre, és vásárolt magának egy Bahncard 100 nevű kedvezménykártyát, amellyel korlátlan ideig utazhat a Német Vasúttal. Számításai szerint ez a szokatlan életforma körülbelül évi 10 ezer eurójába (átszámítva körülbelül 4 millió forintba) került, ami nem tűnik soknak, de nem is a legkényelmesebb életforma.

Az első hónapok kemények voltak, és sokat kellett tanulnom arról, hogyan működik mindez. Minden más volt, mint ahogyan elképzeltem. Minden este gondoskodnom kell arról, hogy elérjem az éjszakai vonatot, és néha nagyon gyorsan át kell ütemeznem, ha hirtelen nem érkezik meg időben” – mondta el.

Mindemellett a vonaton való életnek is megvannak a maga előnyei, hiszen így Németországnak gyakorlatilag minden részére ellátogathat. Már megszokta, hogy körülbelül 965 km-t kell naponta utazni. Becslése szerint több mint 483 ezer km-t utazott már vonaton, mióta elhagyta a családi fészket.

Lasse első osztályú kocsikon utazik, amikor nem dolgozik a laptopján, és többnyire a Deutsche Bahn büféiben étkezik a vasútállomásokon. A személyi higiénia azonban nem egyszerű, mivel csupán nyilvános uszodákban és szabadidőközpontokban tud zuhanyozni.

A vonatokon élni ugyan nem ideális, és a 17 éves Lasse is jól tudja, hogy nem csinálhatja ezt élete végéig, de egyelőre működik, és lelkesen csinálja is, mivel – mint mondja – még sok látnivaló van Németországból, ráadásul a BahnCard 100 kedvezménykártyája még 6 hónapig érvényes.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top